Film készült a hite miatt megkínzott Richard Wurmbrand evangélikus lelkészről

Kultúra – 2018. március 17., szombat | 13:31

Mintegy hétszáz moziban vetítették azt az amerikai filmet, amit egy romániai evangélikus lelkész, Richard Wurmbrand életéről forgattak. A „Krisztusért megkínozva” című filmalkotást március 15-étől a romániai mozikban is láthatja a közönség.

A Krisztusért megkínozva címet viselő film ötven évvel azután készült, hogy Richard Wurmbrand evangélikus lelkész 1967-ben megalapította a The Voice of the Martyrs (A mártírok hangja) nevű szervezetet, amely a kelet-európai diktatúrákban történő keresztényüldözést dokumentálta.

Richard Wurmbrand 1909-ben született bukaresti zsidó családban. 1936-ban vette feleségül a szintén zsidó Sabina Ostert. Feleségével együtt vették fel az evangélikus hitet Isaac Feinstein hatására, aki később a német nemzetiszocialisták áldozata lett. Az evangélikus lelkészt 1948-ban letartóztatták, három évvel később feleségét is, akit kényszermunkára fogtak: szolgált a Duna-deltában is, ahol az elégtelen táplálék miatt éhségét fűvel csillapította. 1954-ben, szabadulása után azt követelték tőle, hogy váljon el férjétől; minthogy megtagadta, munkalehetőséget sem kapott. Amikor a román politikai rendőrség azt közölte vele, hogy a férje meghalt, Sabina nem hitte el – akkor sem, amikor idegenek keresték fel azzal, hogy együtt ültek a férjével, és jelen voltak a temetésénél.

A lelkész összesen tizennégy évet töltött börtönben, ebből három évet magánzárkában. A teljes magány elviselését több mint háromszáz igei elmélkedés megfogalmazásával és megtanulásával segítette. 1964-ben a norvég keresztények és zsidók tízezer dollár váltságdíjat fizettek a román kormánynak szabadulásáért. Feleségével együtt az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. 1966-ban Washingtonban az amerikai szenátus belbiztonsági albizottsága előtt vallomást téve derékig meztelenre vetkőzött, hogy megmutassa a testét borító tizennyolc, mély sebhelyet – mint a kommunisták „kínzóképességének” bizonyítékait. 1967-ben létrehozta a The Voice of the Martyrs (VOM) nevű szervezetet a kommunista országokban folyó keresztényüldözés dokumentálására.

A Krisztusért megkínozva című filmben többnyire román színészek játszanak: a lelkészt Emil Măndănac, feleségét pedig Raluca Botez alakítja. A filmet az Idea Film Distribution forgalmazza.

Forrás: Romkat.ro; Transindex.ro

Fotó: PressOne via Idea Film Distribution

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria