Finisszázs „A szentek titka” című kiállításon a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban

Kultúra – 2017. május 13., szombat | 18:01

Véget ért „A szentek titka” című kiállítás a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. 2014 óta negyven szent, boldog és tiszteletreméltó személy élete elevenedett meg műtárgyakon, szobrokon, festményeken, fotókon keresztül. Zenés-verses produkciókkal búcsúztak a kiállítástól a záró tárlatvezetésen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentek titka című kiállítás záróeseményén Nyárs Annamária búcsúzott a múzeumi munkatársak számára szinte „családtaggá vált szentektől”.

„Isten diplomatái”, világhódítók, „Mennyei Atyánk olimpiai bajnokai”, világítótornyok, ügyvédeink a Fennvalónál, de olvastam olyat is, hogy „a Teremtő okostelói”… Lelkiismeretünk szelíd vagy épp karcos rezegtetői… Áldozatuk ereje világokat fordít ki sarkaiból. Nem celebek tehát. Nem „sztárok”! Tiszteletük századokon, évezredeken átível – hangzottak el Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas érdemes művész megnyitón elmondott szavai.

Akiállítás Jézus Krisztus kortársai, ókeresztény vértanúk, szerzetesrendek alapítói, a 20. század diktatúráinak áldozatai, a szeretet misszionáriusai mellett bemutatta Székesfehérvár büszkeségét, a szent életű jezsuita novíciust, Kaszap Istvánt is.

A tárlat a magas látogatottságon, a lelket gazdagító, modern evangelizációs eszközöket felsorakoztató szerepén túl kézzel fogható értékkel is gyarapította a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot: a gyűjteménybe került Aba-Novák Vilmos vázlata, amelyet a csornai Jézus Szíve-plébániatemplom szentélyéhez készített.

A szentek mai emberekhez szóló üzenetét megfogalmazó kiállítás a kicsikhez is tudott szólni. A múzeumi szakkörökre és a nyári múzeumi táborokba szorgalmasan járó gyerekek „A leghűségesebb látogató” oklevelet kaptak a múzeum igazgatójától a zárórendezvényen.

A zenével és lírával egybekötött utolsó múzeumi körsétán közreműködtek a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, a Ciszterci Szent István Gimnázium, valamint a Szent Imre Kamaszház tanulói.

A méltó ünnepséggel zárult, A szentek titka című tárlat után a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én nyitja meg újra kapuját a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum az imádságról szóló, Föld és ég között című kiállítással.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria