Folytatódik a görögkatolikus Érseki Hivatal filmklubja Debrecenben

2019. január 12., szombat | 14:09

Január 14-én már negyedik alkalommal várja az igényes filmek kedvelőit a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalának filmklubja. A közös mozizás ötlete Domokos Zsolt ifjúsági referens fejéből pattant ki.

Az ifjúsági referens világ életében nagy filmkedvelő volt. Nagyon jó élményei vannak arról, hogy egy-egy film milyen izgalmas kérdéseket képes felvetni és mind a mai napig benne élnek azok a nagy beszélgetések a barátaival, amelyeket a filmek megtekintése után folytattak. Ezt az élményt szerette volna másoknak is lehetővé tenni.

Azért is vállalkozott a klub elindítására, mert nagyon megtetszett neki egy Nagy Szent Bazilról szóló történet: azt kérdezték tőle, hogy a keresztények olvashatnak-e pogány műveket. Ő erre azt válaszolta, hogy igen. A keresztényeknek olyanoknak kell lenniük, mint a méheknek, amelyek virágról virágra szállva összegyűjtik az értékes virágport és nektárt, minden mást viszont, ami nem hasznos, otthagynak. „Kevés olyan embert ismerek, aki ne nézne filmeket, és ha már ezt tesszük, akkor ragadjuk meg a mondanivalóját, ami pedig nem követendő példa, azt hagyjuk ott” – fogalmaz Domokos Zsolt.

Alapvetően felnőtteknek szervezi ezt a klubot, de ez csak amiatt kikötés, mert olykor-olykor igen komoly hangvételű filmeket tekintenek meg közösen, amelyekhez szükséges egy bizonyos kor és élettapasztalat, hogy a helyén tudják kezelni a látottakat. A filmklubnak nincs kifejezett tematikája. „Van, hogy a közelmúltban felmerült érdekes kérdésekhez választok filmet, és van, hogy az éppen kiválasztott film alapján választom meg a témát. Az viszont nagyon fontos a számomra, hogy olyan témákat hozzak, amelyek érintik a mindennapi életünket, hogy a filmet látva és arról beszélgetve gazdagodjunk és válaszokra találjunk.” Az első három alkalmon a megbocsátás, a gyász lépései és a belső béke volt a téma.

„A filmek kapcsán értékeket szeretnék felmutatni és nem titkolt vágyam, hogy ezeken keresztül Isten felé vezessem az embereket. De aki görcsöl valamin, nem mer szembe nézni dolgokkal, az nem tud őszintén, szabadon rácsodálkozni az értékekre és Istenre sem. Egy közös beszélgetéshez mindenki hozzáadja a saját gondolatát, nézőpontját, ami új perspektívákat nyithat előttünk. Ez a tipikus ahaélmény. Az én szerepem ebben csak annyi, hogy felkészülök a témából, hogy vezetni tudjam a beszélgetést.”

A filmklub negyedik alkalma január 14-én, hétfőn lesz az Érseki Hivatalban (Debrecen, Petőfi tér 8.).

A Domokos Zsolttal készült interjú ITT olvasható.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: AzerNews, Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
megnyitja-kapuit-gyori-puspokvar-palotaszarnya
Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek nyílnak meg: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a kertbe is.

15:41
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44
Útravaló – 2019. március 22.

Útravaló – 2019. március 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 22.

Mai evangélium – 2019. március 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 21,33–43; 45–46

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle