Folytatódott a szombathelyi szabadegyetem irodalmi sorozata

2016. május 9. hétfő, 11:41

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában rendezték meg a Genius Savariensis Szabadegyetem újabb irodalmi előadóestjét május 4-én „TTT – Ortutay Tamás 70” címmel, amelynek keretében Ortutay Tamás szobrász és Kaszap Sára népművelő beszélgetett egymással.

A rendezvényt Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitotta meg, aki bevezetőjében röviden megemlékezett Radnóti Miklósról, aki közeli kapcsolatban állt az Ortutay családdal. A nyitó gondolatok hallgatása közben az érdeklődők belelapozhattak a Bori notesz fakszimile kiadásába is.

Az est vendégével, Ortutay Tamás szobrásszal, keramikussal Kaszap Sára beszélgetett. Mindjárt az elején elmondták, ők hogyan ismerkedtek meg egymással. Kaszap Sára felolvasott egy rövid részletet Ortutay Gyula naplójából. A büszke apa leírta fia születésének körülményeit, s tulajdonképpen ezzel vette kezdetét a visszaemlékezés, valamint a szobrász munkásságának bemutatása, életútja. Kaszap Sára és Ortutay Tamás hét témáról beszélgettek: a gyermekkortól indulva az első nagy munkán át tartó időszakon át a jövőre vonatkozó tervekig. A művész felidézte főiskolai vizsgamunkáját, amely később alapul szolgált egy Helsinkiben kiállított tojásdad szoborhoz – a Világtojáshoz. Továbbá mesélt az általa készített úgynevezett béketollakról (peacepen), amelyeket vadászpuska töltényeiből készített. Ezt követően beszélgettek a művész tanári pályafutásáról, hiszen Linzben, majd Amerikában is tanított rövid ideig; a természet és város egyensúlyáról, az ez irányba tett lépésekről, pályázatokról, az általa indított Zöld Pont Alapítványról; az általa készített temetői emlékművekről. A szobrász képekkel is illusztrálta mondandóját.

Az irodalmi esten Rozmán Kristóf is közreműködött, aki először egy rövid idézetet olvasott fel, majd elszavalta Radnóti Miklós Születésnapi eclogácska című művét. Később József Attila verseiből szavalt el részleteket, átvezetve a beszélgetést az utolsó szakaszára. Ebben az Ortutay Tamás készítette József Attila-emlékműről esett szó.

A következő irodalmi előadóestet május 19-én rendezik a teremkönyvtárban, amelyen Pusztay János írásaival, költeményeivel ismerkedhet meg a közönség.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

19:29
voltal-mar-szerelmes-csaladoran-boldogsag-nyomaban
Voltál már szerelmes? – Családórán a boldogság nyomában

A családi életet, házasságot, párkapcsolatot, gyereknevelést a középpontba állító konferenciára hívták az érdeklődőket február 15-én Kecskemétre. A házasság hetéhez kapcsolódva a Családi Életre Nevelés programját mutatta be a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület.

15:02