Fotókiállítás az I. világháborúról az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Kultúra – 2015. október 15., csütörtök | 12:41

„Frontvonalban, hátországban” címmel nyílt fotókiállítás a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében október 8-án a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán.

A kiállítás az első világháború emlékét őrző fontos kordokumentumokat – iratokat, emléktárgyakat, katonafotókat és -leveleket mutat be.

A megnyitón Varga Lajos váci segédpüspök kiemelte, a háborúban az emberi kapcsolatok sokszor átértékelődnek. A szétszakítottság, a halál közeli élménye növeli a fronton harcoló katonákban az otthon maradottakhoz, feleséghez, gyerekekhez, családhoz, barátokhoz való ragaszkodást. Az első világháború idején sem volt ez másképp. Vőlegények, apák és férjek a lövészárkokban – leányok, asszonyok és gyerekek pedig a hátországban vették számtalanszor kézbe szeretteik fényképét, leveleit, s reménykedtek a mielőbbi viszontlátásban. Az első világháború, a „Nagy Háború” eseményei alapvetően megváltoztatták a magyar családok mindennapi életét, új helyzettel kellett szembesülni: a háború okozta elválás gondolatával. Az első világháború kitörése hazánkban szinte minden család életét érintette – mondta Varga Lajos.

A kiállítás megtekinthető az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (Vác, Konstantin tér 1–5.) hétköznapokon 8 és 18 óra között.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Forrás és fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria