Gyermekké lett értünk – „100 betlehem” kiállítás először a Vatikánban

2018. december 21. péntek 20:46

Négy magyar művész alkotását is kiállították a „100 betlehem” (100 Presepi) című nemzetközi tárlaton, amelyet idén először nem a római Santa Maria del Popolo-templom Bramante termében rendeztek meg, hanem a Vatikánban. A kiállítás január 13-ig várja a látogatókat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A betlehem a karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan eleme. Igaz ez Magyarországra, de még inkább Itáliára, hiszen Assisi Szent Ferenc volt, aki a hagyomány szerint megalkotta a mai betlehem ősét. Egy apró város, Greccio volt 1223-ban az első betlehemállítás színhelye, amikor megelevenedett az Istengyermek születése, szalmával bélelt barlangban, igazi szamár, ökör és élő pásztorok között.

Azóta eltelt közel nyolcszáz esztendő, és a betlehemkészítés hagyománya elterjedt a Földön. Gazdagodott, formálódott a kultúrák sokszínűségében. Létezik élő betlehem, hús-vér emberekkel, helyettesíthetik a személyeket szobrocskák, lehet kétdimenziós kép, ikon, festmény, vagy éppen dombormű homokból. Idén éppen ilyen homokbetlehem áll a Szent Péter téren a karácsonyfa mellett. De elég csak pár lépéssel tovább sétálni a Tevere irányába az elegáns sugárúton (Via della Conciliazione), hogy eljussunk a 100 betlehem kiállításhoz, ahol ennek a máig sokakat vonzó hagyománynak a remekeit mutatják be.

1976-tól kezdve minden évben a római Santa Maria del Popolo-templom Bramante termében rendezték meg a kiállítást, amelyen Magyarország is sikerrel szerepel évek óta. A kezdeményezés Manlio Menaglia nevéhez fűződik, akinek lánya, Mariacarla vette át a szervezést édesapja halála után. Mint mondta, az a cél vezérelte őket, hogy életben tartsák a betlehemállítást, ezt a tipikusan olasz hagyományt, ami a vallásos kultúra lényeges eleme.

Idén átadták a szervezést a Vatikánnak, ahol az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa karolta föl a kezdeményezést. December 7-én, a kiállítás megnyitóján Rino Fisichella érsek, a tanács elnöke elmondta: a betlehem az evangelizálás hatékony eszköze. Minden karácsonykor sokan megállunk az emberré lett Isten misztériuma előtt, melyet a kis szobrok megjelenítenek. A sokszor valódi műremeknek számító betlehemek segítenek imádkozni, elgondolkodni és fölfedezni Isten szeretetét, aki gyermekké lett értünk.

Azoknak, akik rosszul értelmezett politikai korrektségből eltávolítják a karácsonyi jelképeket, az érsek azt üzente: nem igaz, hogy a más vallású gyerekeket zavarhatja a betlehem. Azok, akik évek óta Olaszországban élnek, nem utasítják el ezt. Ez a jel inkább segítheti a párbeszédet, hiszen az egész világon elterjedt. Az sem igaz, hogy képmutatás lenne a betlehemállítás, hiszen nem jelenti azt, hogy közben megfeledkezünk a szegény és szenvedő emberekről. A betlehem éppen azt tanítja, hogy a gyermek Jézus mindig tárt karokkal vár minket.

A vatikáni kiállításon 126 alkotást mutatnak be, melyek a világ számos országából érkeztek. A tárlat fővendége Panama, tekintettel a közelgő ifjúsági világtalálkozóra, amelyet a latin-amerikai országban rendeznek meg. A négy magyar alkotás a vatikáni magyar nagykövetség közvetítésével jutott el a kiállításra.

A tárlat kapcsán a Magyar Kézművességért Alapítvány elnökével, Gergely Imrével, valamint a négy alkotóval: Ágoston Zsolt fafaragóval, Csonka Ibolya ikonfestővel, Csáki Ildikó szalmafonóval és Tamaskovics Gáborné csuhéfonóval is interjút készített a Vatikáni Rádió. A beszélgetéseket ITT hallgathatják meg.

Január 13-ig látogatható a tárlat, ahol az óriási méretű, 18. századi nápolyi épített betlehemtől kezdve a szelídgesztenye burkába rejtett, nagyítóval látható apró remekműig sokféle formájú és anyagú alkotást bemutatnak. Az olaszok elmaradhatatlan tésztabetleheme a látogatók egyik kedvence, de afrikai, latin-amerikai és más európai betlehemek is helyet kaptak a kiállításon. Van gombokból, fűszerekből, ruhafogasból, horgolt bábukból készült betlehem is. Látható egy börtönviselt fiatalok által készített szívszorító alkotás is, amely egy börtönt jelenít meg, benne cellákkal, őrökkel, rácsokkal, folyosókkal. A cellákban falfirkák, szürkeség és szomorkodó arcok, de oda is megszületik a kis Jézus, hogy mindenkinek elhozza üdvözítő üzenetét, és a szeretet békéjével ajándékozzon meg minden embert.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
alljatok-gyermekeitek-mellett-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

08:01
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle