Hazám a hontalanságban – Dokumentumfilm készül Burián Lászlóról

Kultúra – 2018. július 30., hétfő | 15:29

Dokumentumfilm készül a szlovákiai magyarok mellett mindig kiálló Burián László esperes-plébános példaértékű életútjáról. A felvidéki magyar lelkipásztor négy évvel ezelőtt hunyt el Párkányban 92 éves korában.

Burián László 1922. augusztus 19-én született Szencen. Papi pályáját a Nyitra melletti Krušovcén (Nyitrakoros) kezdte, majd 1947-ben a cseh határvidékre ment, hogy lelki gondozást nyújtson oda deportált korábbi magyar híveinek. Egy év elteltével az államhatalom politikailag nem megbízható személynek nyilvánította, és Szlovákiába való visszatérésre kényszerítette.

A film készítői Burián László életének minden állomását végigjárják. Barátai, ismerősei szemszögéből idézik fel munkásságát, mindennapjait; ezáltal méltán megőrizve az utókor számára egy olyan ember cselekedeteit, aki életében a 20. századi történelmünk egyik fontos kérdésére adott választ, és útmutatást hordoz mind a mai, mind az utánunk következő generációk számára. A lelkipásztort hívei körében szlovák és magyar részről egyaránt tisztelet övezte. Minden állomáshelyén aktív szerepet vállalt a helyi társadalmi és kulturális életben.

A Sziléziába deportált magyarok lelkipásztori szolgálatára önként jelentkezett, s miután politikai nyomásra el kellett onnan jönnie, folytatta az üldözöttek papi szolgálatát. Akkor is éppen egyik paptársát próbálta segíteni, amikor elfogták és börtönbe zárták. Fájó emlékeit, ahogyan ő fogalmazott: „az emberektől kapott sok szeretet nyomta el.”

Tevékenységéért Pro Probitate-díjjal, Szent István-díjjal, Václav Benda-díjjal, a Magyar Köztársaság Elnökének Aranyplakettjével és a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjével jutalmazták.

A film, mely a Maghar Akadémia és a Pannoniay FilmStudio Hungary együttműködésében valósul meg, önerőből megkezdett kutatási, előkészítési szakasza lezárult. Az elkészült filmelőzetesben Vadkerty Katalin beszél a felvidéki kitelepítésekről, megszólal Burián László és Beer Miklós váci megyéspüspök, felcsendül Szvorák Katalin művésznő éneke, valamint Bészabó András festőművész alkotásai is láthatók. A film rendezője Pannoniay Boglárka Erzsébet.

Az alkotás hazai és nemzetközi forgalmazását előzetes megállapodás alapján, a Magyarországon és határainkon túl is több éve sikeresen tevékenykedő Anjou LaFayette filmforgalmazó cég vállalta. Venczel Endre, a cég vezetője indította el a Vándormozi programot, melynek célja magas művészi értékű filmalkotások forgalmazása.

Forrás és fotó: Felvidék.ma; Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria