Hodász is bekapcsolódott a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozatba

Kultúra – 2017. február 13., hétfő | 16:49

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközségben az országos rendezvénysorozat keretében háromnapos programot szerveztek, melynek középpontjában mindennapi hagyományaink álltak. A február 10-i megnyitóünnepségen Kanyó Árpád helyi görögkatolikus parókus mondott köszöntőt.

Kanyó Árpád a Kultúrházak Éjjel-Nappal hodászi megnyitóünnepségén úgy fogalmazott: „Van kultúrája az éjjelnek, van kultúrája a nappalnak, és ne feledkezzünk el arról, hogy van kultúrája az Egyháznak is…”

Egri Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs referense arra kérte a hallgatóságot, igyekezzenek mind mélyebben megismerni saját és más népek kultúráját, hiszen „Ignoti nulla cupido”, azaz: „Amit nem ismerünk, azt nem szerethetjük”.

Lakatos Sándor, a hodászi Hagyományok Háza vezetője cigány nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd magyarul is biztatást adott, hogy úgy éljük meg hagyományainkat, cigányok és magyarok egyaránt, hogy legyen mit átadni unokáinknak is.

A megnyitóhoz kapcsolódóan kiállítások nyíltak pénteken; szombaton pedig reggel 9 órától éjszakába nyúló programsorozat vette kezdetét. Vasárnap 11 órától görögkatolikus szent liturgiát végeztek roma nyelven a hodászi Mennybemenetel (cigány) templomban, 14 órától a „Színezd át a világot Mámi rózsás kendőjére” mottóval meghirdetett programon vehettek részt az érdeklődők, majd 16 órától cigány táncházzal zárult a rendezvény.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria