Hozsannától Allelujáig

Kultúra – 2017. április 22., szombat | 20:00

A Golgota dicsőítő csoport „A kegyelem húrjain”, valamint a Helyes_Beat „Örökkévaló” című, nemrég megjelent albumát ajánljuk.

A Helyes_Beat Örökkévaló című klipje

Nagyhét és húsvét – az egyházi év talán legkiemelkedőbb időszakában különös erővel rezonál belső világunk a liturgiában megszólaló gregoriánra, valamint az egyházzene-irodalom nagyjainak, Palestrinának vagy Bachnak idevonatkozó műveire. Hozzátehet-e bármit is e művészi-lelki kincsekhez az utóbbi száz év zenei termése? Ami a nagyheti liturgiát magát illeti, talán kevéssé, ám ami a komoly, összeszedett átelmélkedést, nos, ebben bizonyosan segít a Golgota dicsőítő csoport A kegyelem húrjain, illetve a Helyes_Beat Örökkévaló című, nemrég megjelent albuma.

Amikor feltesszük a legfrissebb, bő egy esztendeje kiadott Golgota-lemezt, az főként visszafogottságával kelt meglepetést. S e visszafogottság legelőször is magának az ünnepkörnek szól: a dalcsokor tematikájának középpontjában Krisztus üdvösségszerző áldozatának megéneklése áll. Egymás után sorakoztak a megváltás titkáról elmélkedő énekek, elgondolkodtatva minket bűneinkről, melyekkel mi magunk is egy-egy szeget vertünk az értünk szenvedő Mester testébe. Kiemelkedő, csaknem lelkigyakorlattal felérő élmény a Jövök a kereszthez, a Láttam szenvedni őt vagy a Krisztus enyém ihletett megformálása, s a hangszerelés egyszerű megoldásokkal indít elmélyülésre: sehol sem hallhatóak nagy dinamikai váltások vagy öncélú improvizációs betétek. A hagyományos rockfelálláshoz kórus, ízléses vonóskar, lágy zongoradallamok és az akusztikus gitárhangzás gyakori használata társul – irigylésre méltó ez a lényegre figyelő letisztultság. Noha A kegyelem húrjain legtöbb dala jobbára középtempós vagy lírai hangvételű, nem hiányoznak a dinamikusabb tételek sem (Nézd ott fenn, Gyertek és öltözzük fel, Nincs más Isten), előrevetítve a feltámadás hit-örömét. Az album végül ujjongó hangulatban zárul három, hagyományos jiddis örömének fergeteges feldolgozásával.

Sokkal divatosabb stílusjegyeket használ, mégis az örök üzenetet közvetíti a Helyes_Beat legújabb, második lemeze, melynek alaptónusa immár sokkal inkább az önfeledt örvendezés. A négy évvel ezelőtt megjelentetett debütáló album alapos meglepetést keltett bátorságával, amikor jól ismert angolszász dicsőítő énekeknek egészen új köntöst adott, nyíltan felvállalva a soul, a jazz és a funky zenei örökségét. A táncolható ritmusok és a hangsúlyosan megjelenő elektronika imponáló lazasággal párosult, ami szerencsére a zenekar friss munkájából sem maradt ki. Sőt, ami akkor néhány gesztusban talán kevéssé sikerült, most helyet talált az új repertoárban: az ezúttal alapul vett dalok sokkal jobban szervesültek a számukra kiválasztott új hangvétellel. Mindez a Helyes_Beat zenei fejlődését dicséri, mely a végeredményen egyértelműen hallható. Az ötletes stíluskavalkád tehát továbbra is adott, ám az Örökkévaló sokkal egységesebb képet mutat, mint elődje. A nyitódal tökéletes kezdés, a Jöjj te is sok apró váltással teszi színessé funkos alaplüktetését, a Te vagy az Úr gospelhagyományokat éleszt fel, a Ha szól szavad és a Hű pásztorom nagy ívű, érzelmes ballada, az Aki szereti őt a szintipop irányából közelít, a záró Neved győzelem pedig gyakorlatilag technohangszerelést kap – mind-mind megannyi remek stílusgyakorlat, popruházatba csomagolva.

Bár néhány szokatlan megoldás hallatán talán kérdőn vonjuk fel szemöldökünket, a Golgota és a Helyes_Beat új lemeze kiváló bizonyíték arra, miként lehet korszerű művészi eszközökkel hirdetni Jézus Krisztus mindenkor érvényes evangéliumát. Könnyen fülünkbe költöző, dúdolható szükséglet-zene ez, amely észrevétlenül vési szívünkbe a megváltás nagy misztériumát, miközben elkísér minket Hozsannától Allelujáig – virágvasárnaptól a feltámadásig.

Paksa Balázs/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2017. április 16–23-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria