Idén nyáron is megrendezik a Régi Zenei Napokat és a nemzetközi gregorián fesztivált Vácott

Kultúra – 2017. június 1., csütörtök | 18:40

Pezsgő, izgalmas kulturális-szórakoztató programokat tartogat a váci nyár, az események sorában kiemelkedő jelentőségű rendezvény lesz a Filharmónia Magyarország Régi Zenei Napok fesztiválja június 24. és július 1. között – hangzott el a június 1-jei váci sajtótájékoztatón.

A 33. Régi Zenei Napok fesztivál – a Filharmónia Magyarország, a Váci Egyházmegye és Vác Város Önkormányzata együttműködésével – nagyszerűnek ígérkező koncerteket tartogat a historikus zene kedvelőinek.

A rendezvénysorozat nyitó hangversenyén (június 25-én 20 órai kezdettel, a Fehérek templomában) Händel, Purcell, Hasse és más zeneszerzők művei csendülnek fel.

Idén ismét igazi világklasszisokat sikerült megnyerni a régi zene ügyének: az énekkurzust – amelynek a püspöki palota termei és az egyházmegyei központ más színterei adnak helyet – a világ egyik legjelesebb szoprán énekese, Emma Kirkby vezeti, Nicholas Claptonnal, a szintén világhírű kontratenorral együtt.

A karmesterkurzust szintén új vendég, Nicholas McGegan, a barokk muzsika egyik legkiemelkedőbb dirigense vezeti.

A július 1-jei, szombat este nyolckor kezdődő zárókoncerten Händel Messiása csendül fel a Nagyboldogasszony-székesegyházban a Capella Savaria és a Purcell Kórus előadásában.

Vác ismét programhelyszín lesz az OrgonaPont sorozat keretében. Augusztus 12-én 20 órától hegedű és orgona mesteri kettőse segítségével a dóm falai között megidéződnek az orgonairodalom legnagyobbjainak darabjai. Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója két kiemelkedő hegedűművésszel, a Fischer Annie-ösztöndíjat nyert Nyári Lászlóval és Büttner Orsolyával idézi meg a teremtés csodáit a zene nyelvén.

„Városunk és a püspökség nagyon mozgalmas nyár elé néz. Örömmel vettük a Filharmónia Magyarország megkeresését a régi zenei fesztivál kapcsán, igyekszünk jó vendéglátók lenni. Ugyanakkor kiemelkedő jelentőségű esemény lesz még az elkövetkező hónapokban a gregorián fesztivál, a huszonötödik Váci Világi Vigalom is. Mindenkit szeretettel várunk ezeken az eseményeken” – mondta a programok kapcsán tartott váci sajtótájékoztatón Beer Miklós megyéspüspök.

Fördős Attila polgármester kiemelte: Vác városa az ország egyik kiemelkedő jelentőségű zenei központja, az alap- és középfokú oktatásban egyaránt, szavai szerint elég csak arra gondolni, milyen sok nagyszerű zeneművész pallérozódott itt.

„Önkormányzatunk kiemelt feladatnak tekinti a kulturális kínálat gazdagítását. Ki kell emelni a kiállítások sokaságát, azt, hogy néhány éve már kőszínházunk is van, amely a V4 Fesztivál és Színházi Találkozóval immár nemzetközi hírnévre tett szert. És természetesen a zenei élet sokszínűségére, hangszeres művészeinkre, kórusainkra is nagyon büszkék lehetünk” – fogalmazott a városvezető.

Megemlítette azt is, hogy a mai szekularizált világban Vác abban is egyedülálló hely, hogy itt sorra megújulnak a templomok, építkezik az Egyház, mert van mire alapoznia a hitélet tekintetében.

Vác néhány napra ismét Közép-Európa gregorián fővárosává válik július 6–9. között: immár hetedik alkalommal rendezi meg a városban a Gregorián Társaság és az egyházmegye a nemzetközi gregorián fesztivált.

Fotó és szöveg: Ribáry Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria