Időkapszula 1777-ből – Kétszáznegyven éves üzenet került elő egy Jézus-szoborból

Kultúra – 2017. december 10., vasárnap | 15:01

Kétszáznegyven éves üzenetre bukkantak egy Krisztus-szobor belsejében a műalkotás restaurálása közben Spanyolországban. A „feladó” időkapszulának használta az üreges szobrot.

A Sotillo de la Ribera templomában található Irgalmas Krisztusként ismert szobor ülepe rejtette azt a két papírlapot, amelyet a közeli El Burgo de Osma katedrálisának egykori káplánja írt. Joaquín Mínguez, aki 1777-es keltezéssel írta alá levelét, beszámolt arról, hogy a szobrot Manuel Bal faragta, valamint információkat közölt az adott korszak gazdasági, vallási, politikai helyzetéről.

Leírta például, hogy milyen volt a püspökség termése, mik a gyakori betegségek – maláriás láz, tífusz –, és hogy a helyiek egyebek mellett kártyázással, labdajátékokkal szórakoznak.

A káplán levelében azt is megemlítette, hogy a törvényhozás Madridban van, létezik posta és újság, valamint működik az inkvizíció. Efrén Arroyo történész szerint a káplán célja eleve az lehetett, hogy majd egyszer megtalálja valaki az üzenetet, így a szobrot tulajdonképpen egy kétszáznegyven éves időkapszulának lehet tekinteni.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria