Isten szava minden napra 2019 – Lelki iránytű az év minden napjára

Kultúra – 2018. november 26., hétfő | 14:47

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában az adventi idő kezdetére időzítve jelentettük meg Vincenzo Paglia érseknek az év minden napjára javasolt bibliai részekhez írt kommentárjait. A szerző a Pápai Életvédő Akadémia elnöke, a Sant’Egidio közösség spirituális felelőse.

„Az Isten szavának mindennapi meghallgatása táplálja az imádságot, és egyúttal segít olvasni, értelmezni az idők jeleit, vagyis megérteni a történelem által föltett kérdéseket… Ennek a könyvnek a lapjai vezérfonalat kínálnak, napjaink hűséges kísérőiül szegődnek az év során, hogy megtanuljuk Isten szavához fordulni, amely lelki iránytűként szolgál korunk háborgó tengerén; az irgalmasság és együttérzés iskolája a világban, amelynek egyre nagyobb szüksége van rá.”

„Az Isten szava minden napra 2019 a Máriát a trónon gyengéden átölelő Jézus képével indul. Ez a római Santa Maria in Trastevere bazilika apszismozaikjának központi ábrázolása. Ez a kép vezeti a Sant’Egidio közösség mindenesti imádságát, amely ezt a könyvet ihlette. Jézus tekintete – édesanyjáéval együtt – e lapok olvasói fölött is virraszt, valahányszor kézbe veszik a kötetet, hogy imádkozzanak. Ez a könyv a Biblia egyes szakaszaihoz írott rövid kommentárokat tartalmaz, amelyek segíteni szeretnék a közös és a személyes imádságot egyaránt. Az Egyház egész lelki hagyománya az imádságot mindenekelőtt Jézus szavának meghallgatásával hozza összefüggésbe. Az egyházatyák így fogalmaztak: »Amikor imádkozol, Istenhez beszélsz; amikor olvasol, ő szól hozzád.« Imádkozni annyi, mint meghallgatni Isten szavát, nyitott szívvel olvasni, vagyis az Úrhoz fordulni szavakkal és érzésekkel, amiket szívünkben fakaszt”– írja bevezetőjében a kommentárok szerzője, Vincenzo Paglia érsek.

Valahányszor az Urat hallgatjuk, újra felfedezzük az igazságot önmagunkról: olyan emberek vagyunk, akiknek szükségük van Istenre, az Ő segítségére. Az imádság életfunkció: visszaadja szívünket, és közben újra az Úr felé irányítja. Akkor kerülünk bensőséges kapcsolatba az Úrral, ha mindennapos rendszerességgel hallgatjuk a szavát. Ehhez nyújt segítséget a kötet, amely a liturgikus év rendjéhez igazodva december 2-ával, advent első napjával kezdődik, és 2019. november 30-ig tart.

A szerző, Vincenzo Paglia a Pápai Életvédő Akadémia elnöke és a II. János Pál Pápai Intézet nagykancellárja, a Sant’Egidio közösség spirituális felelőse. Számos könyv szerzője, amelyek közül magyar nyelven az Isten szava minden napra korábbi évekre írott kötetei jelentek meg, valamint a Nővérünk, a halál című életvédelemről szóló kötet, az utóbbi a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában.

Vincenzo Paglia Isten szava minden napra 2019 című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria