Karen Armstrong brit vallástörténészé lett a spanyol Nobel-díj társadalomtudományi kategóriája

Kultúra – 2017. június 1., csütörtök | 19:00

Karen Armstrong brit vallástörténész nyerte el idén a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat a társadalomtudományok kategóriában – jelentette be döntését a zsűri május 31-én Ovideóban.

Ebben az évben a zsűri 24 jelölt közül választotta ki a brit gondolkodót és kutatót, aki egyike a világ legnagyobb szaktekintélyeinek a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás ismeretében, összehasonlító tanulmányozásában.

Karen Armstrong kitűnik történelmi elemzéseinek mélységével, óriási bibliográfiai és kutatói munkájával, valamint aktív elkötelezettségével az együttérzés, a béke, a szolidaritás morális üzenetének terjesztésében – indokolta döntését a zsűri, megjegyezve, hogy emellett a brit kutató több nemzetközi intézményben is szerepet vállal.

A döntéshozók kiemelték annak a jelentőségét, hogy a vallások tanulmányozása segít megérteni a mai társadalmat és világot.

A 72 éves Karen Armstrong eredetileg nem tudományos pályára készült. Tizennyolc évesen katolikus apáca lett, de hét év után kilépett a rendből és összehasonlító irodalmat tanult az Oxfordi Egyetemen.

Miután lediplomázott, egy lányiskolában tanított, majd 1984-ben dokumentumfilmet készített Szent Pál életéről. Ez a munka volt számára sorsfordító, ezután kezdett a vallások tanulmányozásával foglalkozni.

Munkásságát eddig több mint húsz könyve őrzi, nem egy közülük bestseller lett, amelyeket a világ 45 nyelvére fordítottak már le, több magyarul is elérhető (Isten története, Jeruzsálem, Mohamed, Az iszlám rövid története, Buddha).

Karen Armstrong tagja az ENSZ Civilizációk Szövetsége elnevezésű szervezetének.

A társadalomtudományok kategória díját tavaly Mary Beard brit történész, a Cambridge-i Egyetem klasszikafilológia-professzora kapta, egy évvel korábban pedig Esther Duflo francia közgazdász vehette át.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet tavaly előtt módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

A kitüntetést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehet át az ünnepélyes gálán októberben Oviedóban.

Forrás: MTI

Fotó: United Church Observer

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria