Kedden kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Debrecenben

Kultúra – 2017. május 28., vasárnap | 13:00

Május 30-án, kedden kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyet a reformáció 500. és a magyar reformátusság kezdete 450. évfordulójának tiszteletére idén Debrecenben rendeznek.

A június 5-én záruló esemény keretében lesznek koncertek Nyíregyházán, Budapesten, Pécsett és Békéscsabán is – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a műsorban felidézte, hogy hosszú múltra tekint vissza a pécsi alapítású fesztivál. Hozzátette: a világsztárokat is felvonultató esemény négy éve szélesedett ki négyéves ciklusra, amelyben négy keresztény egyház zenéjét mutatják be. Pécsett a katolikus, Nyíregyházán a bizánci, Debrecenben a református, jövőre Békéscsabán az evangélikus egyházzenéé lesz a főszerep.

Elmondta, hogy idén a világhírű New College Oxford Kórusa, a világ egyik legjobb fiúkórusa is a fesztivál vendége: az együttes május 30-án Budapesten a Mátyás-templomban, május 31-én a debreceni Református Nagytemplomban, június 1-jén Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, június 2-án pedig Pécsett ,a bazilikában „con spiritóval, azaz lelkesült lélekkel” szólaltatja meg Schütz, Bach, Taverner, Tallis és Byrd műveit.

Szintén világklasszis együttes a King’s Singers a capella formációja, amely június 2-án a debreceni Kölcsey központban Saint-Saëns, Brahms, Chilcott darabjai mellett – tisztelegve a magyar közönség előtt – Kodály Mátrai képek és Galántai táncok című kórusműveit adja elő. A debreceni Kodály Filharmonikusokat és a Kodály Kórust Somogyi-Tóth Dániel és Szabó Sipos Máté dirigálja. Az eseménysorozat pünkösd hétfőn Karasszon Dezső és Pálúr János orgonahangversenyével zárul.

Szamosi Szabolcs elmondta, hogy az egyházzenei fesztivált mindig pünkösd köré csoportosítva rendezik meg, a Con Spirito (Lélekkel) elnevezéssel egyrészt a vallásos embereket szólítják meg, de azokat is, akik a komolyzene iránt érdeklődnek. Hozzátette: sokszínű lesz a program, hiszen a középkori egyházi muzsikától a könnyűzenéig terjed a paletta.

A Filharmónia Magyarország által rendezett fesztivál részletes programja ITT olvasható.

Forrás: MTI

Fotó: Egyházzeneifesztivál.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria