Készüljünk hét vasárnapon keresztül Szent József ünnepére!

Kultúra – 2018. február 2., péntek | 18:30

A csendes, engedelmes és hűséges Szent József sokak egyik legkedvesebb szentje. A március 19-i ünnepe előtti vasárnapokon a Szentírás olvasásával készülhetünk emléknapjára és kérhetjük közbenjárását.

Számtalan módon kifejezhetjük tiszteletünket Jézus nevelőapja iránt, például azzal, ha március 19-i ünnepe előtt hét vasárnapon át József hét bánatáról és hét öröméről szóló szakaszokat olvasunk a Szentírásból, és azokról elmélkedünk – ajánlja figyelmünkbe az Aleteia nemzetközi katolikus portál. Az elmélkedések első napja általában január utolsó vagy február első vasárnapjára esik; idén február 4-én kezdhetjük az elmélkedéseket.

A lectio divina formáját öltő ájtatosság a hagyomány szerint onnan ered, hogy egyszer két ferences szerzetes Flandria partjainál hajózott, amikor hajótörést szenvedtek, s háromszázan a tengerbe vesztek. A két barát három nap s három éjjel hánykolódott a tengeren egy szál deszkába kapaszkodva, s közben Szent Józsefhez imádkoztak. Egy tiszteletre méltó külsejű férfi csodálatos módon a partra vitte őket. Amikor kilétéről faggatták, azt mondta: „Én vagyok József, és azt kívánom tőletek, hogy tisztelettel emlékezzetek meg hét bánatomról és hét örömömről.”

A hét vasárnapon követhetjük azt a metódust, hogy elolvassuk a megadott szakaszt, majd arról elmélkedünk, mit is érezhetett József az adott helyzetben. Ez a lectio divina egy fajtája: beleképzeljük magunkat a jelenetbe, illetve József helyébe.

Az Aleteia portálon közzétett leírásban csak egy-egy szentírási mondatot adnak meg, ezt azonban kiegészíthetjük a teljes szakaszra, jelenetre.

A hét vasárnapot felölelő készület során általában egy bizonyos célért is imádkoznak a hívek, melyért Szent József hathatós közbenjárását kérik.

1. vasárnap

Bánat: Szent József kétségei (Mt 1,19)
Öröm: Az angyal üzenete (Mt 1,20)

2. vasárnap

Bánat: Jézus szegénységben születik (Lk 2,7)
Öröm: A Megváltó születése (Lk 2,10–11)

3. vasárnap

Bánat: A körülmetélés (Lk 2,21)
Öröm: Jézus szent neve (Mt 1,25)

4. vasárnap

Bánat: Simeon jövendölése (Lk 2,34)
Öröm: Anna próféta asszony szavai a Megváltásról (Lk 2,38)

5. vasárnap

Bánat: Menekülés Egyiptomba (Mt 2,14)
Öröm: Az egyiptomi bálványok ledöntése (Iz 19,1)

6. vasárnap

Bánat: Visszatérés Egyiptomból (Mt 2,22)
Öröm: Jézus és Mária élete Názáretben (Lk 2,39)

7. vasárnap

Bánat: A tizenkét éves Jézus elveszik Jeruzsálemben (Lk 2,45)
Öröm: Jézust megtalálják a templomban (Lk 2,46)

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pinterest

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria