Két Emmy-díjat nyert a II. János Pál pápa történelemformáló szerepéről szóló dokumentumfilm

Kultúra – 2016. december 21., szerda | 17:45

Két Emmy-díjat nyert az „Egy kontinens felszabadítása: II. János Pál szerepe a kommunizmus bukásában” (Liberating a Continent: John Paul II and the Fall of Communism) című dokumentumfilm, amely Szent II. János Pál pápa történelemformáló életpályáját mutatja be.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az alkotás a legjobb történelmi dokumentumfilmnek, valamint a legjobb operatőri munkáért járó elismerést nyerte el. A díj odaítélését december 3-án jelentette be az amerikai National Academy of Television Arts & Sciences (Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája). A díjat a Knights of Columbus katolikus szervezet vezérigazgatója, a film ügyvezető producere, Carl Anderson és a többi producer, Justyna Czyszek, Szymon Czyszek, David Naglieri, Michele Nuzzo-Naglieri, illetve George Hosek operatőr vette át.

„Nagy megtiszteltetés számunkra a két díj, és hálásak vagyunk, hogy ezzel elismerték a film jelentőségét, amely bemutatja, hogy Kelet-Európa erőszak nélkül, az emberi lélek legjobb részét előhívva nyerte vissza szabadságát – mondta Carl Anderson. – A dokumentumfilm bemutatja, hogy II. János Pál alapvető szerepet játszott abban, hogy ez megvalósuljon, és ilyen reményteljes, inspiráló módon valósuljon meg.”

Carl Anderson, aki Ronald Reagan elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozott, maga is együttműködött a lengyel pápával.


Stanisław Dziwisz bíboros és a film készítői

A kilencvenperces film bemutatja II. János Pál hatását a lengyel Szolidaritás mozgalomra, valamint a pápa központi szerepét a vasfüggöny leomlásában. A dokumentumfilmben – melynek narrátora a Passióból ismert színész, Jim Caviezel – számos ritkán látott archív felvételt is felhasználtak. A megszólaltatott interjúalanyok között szerepel George Weigel, II. János Pál életrajzírója, Stanisław Dziwisz bíboros, a lengyel pápa egykori titkára és Richard Allen, Ronald Reagan elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is.

A filmet a közszolgálati televízió tűzte műsorára az Amerikai Egyesült Államokban.

A dokumentumfilmből részletek megtekinthetők angol nyelven a film hivatalos honlapján.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Jp2film.com

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria