Kiállítások Győrben az Ars Sacra Fesztivál keretében

Kultúra – 2016. szeptember 13., kedd | 18:16

Az immár tizedik alkalommal megrendezett szakrális művészetek hete idén is gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket Győrben: kiállítással emlékeznek Melchior Hefele és Istvánffy Benedek munkásságára, az irgalmasság éve kapcsán pedig helyi kortárs művészek szerveznek képzőművészeti tárlatot.

Szeptember 13-án délelőtt kiállítás nyílt Hefele 300 címmel Melchior Hefele születésének 300. évfordulója alkalmából a győri Káptalandombon, a bazilika múzeumában. A Szent László Látogatóközpont által szervezett tárlat, melyet Zsámbéky Monika művészettörténész nyitott meg, a szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Szombathelyi Képtárának a jubileumra összeállított kiállítási anyagából, a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyház tárgyaiból és a Győri Egyházmegyei Levéltár dokumentációiból készült.

Melchior Hefele (1716–1794) a késő barokk és a korai klasszicizmus legjelentősebb építészei közé tartozott, akit munkásságának nagy része Magyarországhoz köt. Nevéhez fűződik a fertődi Esterházy-kastély kiépítése, a pozsonyi prímási palota (Batthyány József érsek, prímás megbízásából) és a győri székesegyház (Gróf Zichy Ferenc püspök megbízásából) átépítése, valamint a szombathelyi új püspöki központ, a szeminárium, a palota és a székesegyház épületegyüttesének kiépítése

Hefele 300 tárlat november 5-ig látogatható, hétfőtől vasárnapig 10 és 17.30 között.

* * *

Szeptember 19-én, hétfőn 17 órakor kottakiállítás nyílik Istvánffy Benedek (1733–1778) zeneszerző műveiből a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben (Aradi vértanúk útja 16.). A megnyitó során elhangzik a késő barokk mester G. J. Werner Missa Coena Domini című művéhez írott Gloria tétele a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina kórusának előadásában, a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

Az Istvánffy Benedek műveiből nyílt győri kottakiállítás azért különleges, mivel a késő barokk és a klasszika határán élt, a 18. századi magyar zenetörténet egyik legtehetségesebbjének tartott szerző hosszú ideig a győri székesegyház kántor karnagyaként szolgált. Hátrahagyott repertoárja bizonyítja, hogy élénk kapcsolatban állt a pozsonyi és a kismartoni egyházi zenei élettel, sőt, a bécsi udvari kultúrával is. Fennmaradt életműve mindössze tizenkét, liturgikus használatra szánt kompozícióból áll, melyek Istvánffy stílustájékozottságáról és kiváló zenei ízléséről tanúskodnak. Ezek szinte mind megtekinthetők lesznek a kiállításon. Két ünnepi miséje és tíz kisebb egyházi darabja nyomán meggyőződhetünk kiváló dallaminvenciójáról, remek formaérzékéről és gazdag harmónianyelvezetéről. Szent Dorottya-miséjét, a korabeli magyar szakrális zene egyik csúcsteljesítményét gróf Zichy Ferenc győri püspök aranymiséjére írta, aki mecénási tevékenységével virágzó kulturális életet teremtett Győrben, többek közöttt Melchior Hefele és Istvánffy Benedek támogatásával.

A kiállítás október 24-ig ingyenesen megtekinthető a hangverseny- és konferenciaterem nyitvatartási idejében. Záróeseményként Farkas Zoltán zenetörténész tart előadást Istvánffy Benedek életművéről.

* * *

Az ArtWorld Hungary Egyesület tagjai (Andorfi Rozália, Borbély Károly, Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Kovács Ildikó, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Mózes László, Varga György), kiegészülve szlovák alkotótársakkal szeptember 16-án, pénteken mutatják be új, az irgalmasság témájában készült műveiket a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár épületében (Káptalandomb 26.). A kiállított művek a kegyelem és az irgalmasság szakrális tartalmaira koncentrálnak.

Az ArtWorld Hungary Egyesület autonóm alkotói egyéni művészi programjuknak megfelelően reflektálnak Ferenc pápának az irgalmasság szentévét megnyitó szentmisén elhangzott gondolataira. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár folyosógalériájában megnyíló kiállításon kortárs alkotók festményei, grafikái, textilművei, kerámia-, üveg- és bronzplasztikái láthatók.

A tárlatot Lukácsi Zoltán kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora nyitja meg, közreműködik Balogh Eszter énekművész.

A kiállító művészek előre egyeztetett időpontban speciális tárlatvezetést is tartanak, sok háttérinformációval szolgálva, némi betekintést engedve az alkotói folyamatokba.

A tárlat október 28-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között.


Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria