Kiállításon mutatják be két pécsi Cella Trichora feltárásának legújabb eredményeit

Kultúra – 2017. augusztus 6., vasárnap | 19:58

Időszaki kiállításon mutatják be két Cella Trichora régészeti feltárásának legújabb eredményeit a Csontváry Múzeumban Pécsett. A „Korszakokon átívelő történelem” című tárlat augusztus 10. és október 31. között várja a látogatókat.

Pécs legrégibb és legértékesebb kulturális öröksége Sopianae késő római kori ókeresztény temetője, amelyet 2000-ben felvettek az UNESCO Világörökségi Listájára. A minősítést azzal az indokkal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét.

A harminc ismert kisebb-nagyobb temetői építmény, épület között a legnagyobb a Cella Septichora. A hétkaréjos, turisztikai céllal látogatható épület mellett az elmúlt években feltárták a Pécsi Egyházmegye tulajdonában lévő területen található két Cella Trichorát (háromapszisos temetői épületet) is. A régészeti kutatásoknak köszönhetően egyértelműen bizonyíthatóvá vált, hogy a székesegyház nyugati oldala előtt található épületnek van Karoling-kori (9. századi) története is, így új elmélet születhetett a város ókori és középkori történetének folytonosságát illetően.

A kiállítás célja, hogy bemutassa a két, a nagyközönség számára nem látogatható épületet. A kereszténység gondolatkörére épülő kiállításon tablók szemléltetik majd a kutatás eredményeit, de láthatók lesznek a feltárás válogatott leletei, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumból kölcsönzött késő római kori ókeresztény vonatkozású tárgyak. A pécsi világörökség jelképe, a bronzból készült krisztogram is megtekinthető lesz. A modern technika adta lehetőségeket kihasználva megjelenik a Rózsakerben feltárt Cella Trichora II. háromdimenziós rekonstrukciója és az ásatási fotókból létrehozott háromdimenziós modell is, egymás mellé állítva a romok és a rekonstruált egykori valóság makettjét.

A szervezők a fiatalabbakra is gondoltak, múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a 8–18 éves látogatók felfedező régésszé válhatnak, és feltárhatják a Cella Trichora kicsinyített másának falait egy földdel fedett szelvényben, majd az előkerült darabokból megépíthetik az épületet.

A kiállítást augusztus 10-én 11 órakor nyitja meg Csizi Péter országgyűlési képviselő, köszöntőt mond Csornay Boldizsár a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Pécs ókeresztény emlékeinek különlegességéről pedig Heidl György vallástörténész, a Pécsi Egyházmegye kulturális és tudományos igazgatója beszél majd.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria