Kiegyezés és koronázás – Jubileumi kiállítás Veszprémben

Kultúra – 2017. június 11., vasárnap | 16:05

Immár negyedszázados hagyomány Veszprémben, hogy Gizella, a magyarok első királynéja névünnepe alkalmából többnapos kulturális, művészeti és vallási rendezvénysorozattal készül a város és az érsekség.

A programsorozatot idén is az egyházmegye múzeuma, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény nyitotta meg a Kiegyezés és koronázás – 1867 című tárlatával, amely arra emlékezik, hogy százötven évvel ezelőtt Ranolder János veszprémi püspök koronázta meg Erzsébet királynét a budavári Nagyboldogasszony-templomban.

Udvarhelyi Erzsébet, az intézmény igazgatója a megnyitón kiemelte: az Ausztria és Magyarország között 1867-ben létrejött kiegyezés sorsfordító jelentőségű volt, mert a kiegyezési törvénnyel lezárult az 1848/1849-es forradalmat és szabadságharcot követő önkényuralom időszaka, és kezdetét vette a dualizmus kora, a félszázadnyi boldog békeidő, amely az ország gazdasági és kulturális fejlődését hozta magával.

E minden tekintetben prosperáló korszakot idézi meg a kiállítás korabeli fotókon, festményeken, levéltári dokumentumokon és tárgyi emlékeken keresztül. Erzsébet királyné az 1867. június 8-án lezajlott koronázás után Ranoldernek ajándékozta a budavári Nagyboldogasszony-templomban viselt gyönyörű magyar díszruháját, azzal, hogy a püspök készíttessen belőle miseruha-garnitúrát. A tárlaton többek között e főpapi miseruha és palást is megtekinthető. A püspöki palotában száz év után újra láthatók a Báró Hornig Károly veszprémi püspök, bíboros hagyatékából való, Erzsébet királynét és Ferenc Józsefet ábrázoló carrarai márványszobrok, amelyek ma a Laczkó Dezső Múzeum tulajdonát képezik.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, a Veszprémi Érseki Könyvtár és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár mellett a Budavári Nagyboldogasszony-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, az Országos Széchényi Könyvtár és magángyűjtők kuriózumai gazdagítják a tárlatot, amely mélyen merítve, tematikusan mutatja be az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc időszakát, a kiegyezési törvényt és a koronázás pompás eseményét.

Magyar Kurír
(V. F.)

Az írás az Új Ember 2017. június 4-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria