Koncert három (össz)hangra – Nemzetközi kórustalálkozó a Kálvin téri református templomban

2019. február 10., vasárnap | 15:35

Különleges zenei élményben lehet részük azoknak, akik február 15-én ellátogatnak a budapesti Kálvin téri református templomba.

Az ökumené jegyében három kórus, a Princeton High School Choir, a katolikus Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikara és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Női Kara ad koncertet. Mindhárom együttes külön-külön műsorral lép fel, de a koncert végén egyesített kórusként is énekelnek.

Az 1944–1945-ben alapított Princeton High School Choir, azaz a Princetoni Középiskolai Kórus hosszú ideje rendszeresen koncertezik Észak-Amerikában és Európában Princeton és New Jersey közösségeinek képviselőjeként. Kilencvenhat énekesét az iskola kórusprogramja keretében válogatják ki, gazdag repertoárjának alapját a nyugati kóruséneklés adja. Műsoruk magában foglalja a szakrális és a világi kórusmuzsikát a középkortól a 20. századig, csakúgy, mint a kortárs zenét, a színpadi operát és operettet, az amerikai folkzenét, a spirituálét és a gospelt.

A kórus, amely számtalan díjat és kitüntetést kapott, fellépett már a Fehér Házban, valamint a washingtoni Nemzeti Székesegyházban is, és minden év decemberében közös koncertet ad a Princetoni Szimfonikus Zenekarral. A kórus tagjai legutóbb a Dryden Ensemble of Princetonnal közösen Henry Purcell King Arthur című művéből adtak elő kórusműveket. 2009-ben egy gospelfesztivál keretében a kórust Raymond Wise komponista dirigálta saját szerzeményeinek előadásában. 1995-ben az együttes Andrew Parrott vezénylésével adta elő  Michael Tippett Dance, clarion air című művét, 1971-ben pedig maga Maurice Duruflé vezényelte a kórust saját műve, a Requiem előadása során. 1963-ban Gian Carlo Menotti meghívta az énekegyüttest egy fellépésre az olaszországi Spoleto városába, a Festival dei Due Mondi eseményre. Érdekes magyar vonatkozás, hogy Kodály Zoltán 1963-ban a Karvezetők Nemzetközi Egyesületének rendezvényén Budapesten vezényelte a kórust.

Az amerikai szervezők terve az volt, hogy a budapesti koncerten magyar diákkórus is csatlakozzon a Princeton High School Choirhoz, és a két nemzet diákjai kerüljenek kapcsolatba, barátságba egymással – így kérték fel a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Női Karát és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikarát. A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának minden óvodapedagógus és tanító szakos budapesti hallgatója – a képzési programnak megfelelően – énekel valamilyen együttesben, így valamennyi évfolyamnak van népdalköre és kórusa is. A tehetséggondozás jegyében válogatott tagokkal indított női kar 2016 szeptemberében kezdte meg munkáját, és 2017 tavaszán, a 16. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen ezüstminősítést szerzett.

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikara tizennégy-tizenkilenc éves fiúkból álló együttes. A közel negyvenöt fős kórus létszámát és tagjainak életkorát tekintve szinte egyedülálló hazánkban. 2016-ban a Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Énekkari Versenyén második helyezést értek el, 2017 áprilisában a XVI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon ezüst fokozatú diplomát nyert a kórus. 

A február 15-i koncert szervezésének és menedzselésének hazai feladataira Böszörményi Gergelyt, a Református Zenei Fesztivál és a Református énekek koncert-istentisztelet igazgatóját kérték fel, aki az elmúlt két évtizedben közel kétszáz kórussal dolgozott együtt. 

A kóruskoncert a fővárosi Kálvin téri református templomban (Budapest IX. kerület, Kálvin tér 7.) 18.30 órakor kezdődik. Vezényel: Vincent Metallo (USA), Balasi Barnabás, Hargita Péter és Berkesi Boglárka.

A belépés díjtalan, a szervezők adományokat szívesen fogadnak.

Jezsoviczki Noémi

Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. február 3-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd