Konferenciát rendeztek az 1444-es várnai csata évfordulója alkalmából

2019. május 13., hétfő | 12:06

„Várna, a kereszténység védőpajzsa” címmel konferenciát rendeztek a várnai csata 575. évfordulója alkalmából az Országház felsőházi üléstermében április 25-én.

A konferenciát a Bolgár Országos Önkormányzat, Belváros-Lipótváros V. Kerület Bolgár Önkormányzata és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló rendezte, fővédnökei Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mariana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese voltak. Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Mariana Nikolova, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Varga Szimeon.

Bulgária miniszterelnök-helyettese kiemelte: a konferencia kifejezi, hogy Bulgária és Magyarország igyekszik megőrizni a kulturális identitását és hagyományait. A politikus megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindent megtesz azért, hogy az itt élő bolgárok megőrizhessék identitásukat és ápolhassák nyelvüket. Felidézte: a várnai csata szimbóluma Bulgária és Magyarország évszázados kapcsolatának.

1444-ben a török terjeszkedés ellen nemzetközi szövetség jött létre, amely céljául a Balkán-félsziget felszabadítását tűzte ki. November 10-én a Fekete-tenger parti Várnánál a mintegy háromszoros túlerőben lévő török sereg megsemmisítő győzelmet aratott a visszavonulás lehetőségétől elzárt keresztény had felett. A csatában életét vesztette a húszéves Ulászló király, a pápai követ és számos magyar zászlósúr, Hunyadi János pedig menekülésre kényszerült. A későbbiekben a népek harcaként emlegetett csata az utolsó próbálkozás volt, hogy a Balkán-félszigeten megállítsák az Oszmán Birodalom terjeszkedését.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló elmondta, Várnában idén novemberben kibővített Hunyadi-kiállítással és kétnyelvű emléktábla állításával ünneplik majd a magyar–bolgár együttműködést.

A konferencián Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa vezetője elnökölt.

Hriszto Matanov professzor, a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem Bizánc és Balkáni Népek Tanszékének vezetője A kereszténység és az iszlám harca – Az 1444-es a várnai keresztény hadjárat címmel tartott előadást.

Marin Kosztov, a várnai csata helyszínén kialakított emlékpark igazgatója a tervezettel szemben nem tudott részt venni a rendezvényen, így a park történetével kapcsolatban küldött üzenetét felolvasták.

Őze Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történeti Intézetének vezetője a várnai csata emlékezetéről szóló előadásában elmondta, a történetírásban gyakran használt kép a várnai csatára való utalás. A változó korok a különböző politikai elképzelésekhez különböző nemzettudati önmeghatározásokat, geográfiai és kultúrtörténeti modelleket csatolnak, és egyelőre sem a Hunyadiak, sem a balkáni népek összefogása, sem a közép-európai szövetség, sem a várnai csata nem nyerte el méltó helyét a köztudatban. A konferencia azonban új, biztató irányt mutat.

Diószegi György Antal művelődéskutató a kereszténység védőpajzsa eszményt megtestesítő Hunyadi János egyetemes jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy az európai keresztény világ, a Balkán minden nemzetének szabadsága és függetlensége megőrzése céljából szállt szembe Hunyadi János hadereje a török hódítókkal.

A konferenciát Gaal Gergelynek, a Mátyás Király Emlékév Tanácsadó Testület elnökének és Muszev Dancsónak, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökének beszéde zárta.

Forrás: MTI, Baráth Dóra/PPKE BTK

Fotó: Országház Sajtószolgálata

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle