Egy karácsonyi postás és… – „A kisegér, aki elhozta a karácsonyt” című könyvről

2018. december 24., hétfő | 13:03

Egyszerre nagyon huszonegyedik századi és ugyanakkor a legjobb klasszikus európai mesemondó hagyományokat követő könyv Alex T. Smith munkája, amely Angliában is a 2018-as évben jelent meg, a rangos Macmillan Children’s Booksnál.

Külön értéke, hogy a karácsonyra készülődő varázslatos Angliát nagyon élettelien idéző illusztrációkat maga a szerző készítette. A korhatár nélküli, családi együtt böngészésre való szöveg „szívét” képező mese úgy indul, mint Andersen A kis gyufaárus lány című, nagyon szomorú karácsonyi remeke. Éppen csak annyi a különbség, hogy itt nem egy nyomorgó árva lányka, hanem egy aprócska fehér egér bámul be vágyakozva a meleg otthonok kivilágított ablakán, s szimatolja az ünnepi fogások finom illatát. Igen ám, de a mi egerünk nem a tizenkilencedik, hanem a huszonegyedik század szülötte. Így azután búsulás és fagyhalál helyett addig küzd, addig verekszi át magát nehézségeken és kalandokon, míg szerencsésen – és természetesen egy játék repülőgépen – eljut a Mikuláshoz, s kézbesíti neki egy Olivér nevű kisfiú túl későn, az utolsó percben megírt karácsonyi levelét. Jutalma egyrészt a gyerek öröme, másrészt biztos otthon egy babaházban, s egy egész család kényeztető szeretete.

Ez a történet (egérbarát macskával, intelligens, tisztaságmániás patkánnyal, mozibolond madárpárral) nem didaktikusan, hanem szinte észrevétlenül tanít nagyokat és kicsiket arra, hogy karácsony táján is legyenek bátrak és önzetlenek. A mese fordulói között pedig (amelyek egyike egy megható templomi és betlehemes jelenet!) egy valóságos „karácsony-szabadegyetem” növendékei lehetnek a könyvben böngészők. Gyakorlati ötletek színes leírása jelzi: a karácsony, Jézus születésének méltó felidézése mellett, nem elsősorban a pénztárca-nyitogatás ünnepe; a felkészülésben sokkal nagyobb teret kell hagynunk az alkotókedvnek, legyen szó egér alakú aprósüteményről, saját kezűleg fabrikált hópehelydíszekről, vagy éppen egy ünnepi házibuli meghívójáról…

Érdemes odafigyelni a Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban című fejezetre is, amelyből most az alábbi sorokat idézzük: „Izlandon hagyomány, hogy karácsony este a családtagok könyvet ajándékoznak egymásnak. Ezután az este hátralévő részében a könyveiket olvassák és csokoládét esznek. Ez a hagyomány a Jolabokaflod része, amelyet úgy fordíthatnánk, hogy Karácsonyi Könyváradat.”

Külön köszönet illeti Schmiedl Gábort a nagyon szellemes fordításért, s azért, hogy az eredeti szövegben szereplő egérnevet, a Winstont olyan kedvesen magyarította – Fülöpre. Stílusos ráadás végül a könyv zárszava, a Karácsony tizenkét napja című híres angol népköltés, ezúttal Tarbay Ede fordításában.

Végül nem hallgathatjuk el, hogy A kisegér, aki elhozta a karácsonyt voltaképpen nem is a karácsonyfa alá illő ajándék, nagyon érdemes már december első napjától kézbe venni, sokkal jobb és okosabb előleg-meglepetés, mint a szokásos, csokit rejtő naptárak!

(Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt, Schmiedl Gábor fordítása, Budapest, Manó Könyvek, 2018)

Petrőczi Éva

Az írás az Új Ember 2018. december 16-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
megnyitja-kapuit-gyori-puspokvar-palotaszarnya
Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek nyílnak meg: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a kertbe is.

15:41
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44
Útravaló – 2019. március 22.

Útravaló – 2019. március 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 22.

Mai evangélium – 2019. március 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 21,33–43; 45–46

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle