Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé nyílik Kecskeméten

2018. március 9. péntek 18:51

A hét főbűn témájában nyílik meg a kilencedik országos Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé március 10-én Kecskeméten – közölte Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé alapító kurátora az MTI-vel.

Prutkay Péter: Remete Szent Antal megkísértése

Gyergyádesz László, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője elmondta: felhívásukra rekordszámú jelentkező, 236 művész 234 alkotást, illetve sorozatot adott be. A zsűri ezekből 126 alkotó 125 művét, sorozatát javasolta kiállítani. Idei felhívásuk tematikája a következő volt: „A hét főbűn – Hieronymus Bosch nyomában”.

Makó András: A kapzsiság ára

Gyergyádesz László emlékeztetett: a Magyar katolikus lexikon szerint a főbűnök olyan bűnök, melyek önmagukban nem mindig súlyosak, de a hétköznapok igen sűrűn teremtenek alkalmat elkövetésükre, és gyakoriságuk miatt súlyos bűnök forrásai lehetnek. A Szentírás bűnkatalógusaiból idővel a főbűnöket 8, majd 7 bűnben: a kevélységben, a fösvénységben, a bujaságban, az irigységben, a torkosságban, a haragban és a jóra való restségben foglalták össze. Régebben nyolcadikként a hazugságot sorolták a főbűnök közé.

A téma már eddig is számos kiváló művészt inspirált. Közülük kiemelkedik Hieronymus Bosch, akire nemrégiben emlékezett a művészeti világ halálának 500. évfordulója alkalmából – tette hozzá a kurátor.

Orosz István: Fösvénység – avaritia

A biennálé témája tehát ezúttal kettős, mert a nagyhatású mester egyedi, de a keresztény ikonográfiához szorosan kapcsolódó, festő világának kortárs reminiszcenciáit, művészi feltárását, újraszövését is szívesen várták – folytatta Gyergyádesz László.

Szolláth Katalin: Genezis I. Hommage à Bosch

A kiállítás fődíját a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlotta fel, melyet a zsűri döntése alapján Darázs József szegedi festőművész nyert el. A második díjat – Kecskemét önkormányzatának felajánlásában – Ulrich Gábor Kecskeméten élő képzőművész, Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező veheti át. A biennálé további négy díjazottja M. Östör Ágota keramikus, Pap Judit és Makkai Márta textilművészek, valamint A. Varga Imre képzőművész.

Gyergyádesz László kiemelte: műfajilag ezúttal is igen változatos anyag gyűlt össze. A biennálén a festészet, a szobrászat és a grafika mellett üveg-, kerámia-, textil- és zománcművészeti, sőt építészeti alkotásokkal is találkozhat a látogató.

M. Östör Ágota: Kevélység

A művészettörténész beszélt arról is, hogy a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé korábbi nyolc alkalma során összesen 980 alkotást állítottak ki a kecskeméti Cifrapalotában. A 2000. évi „próbatárlatot” követően 2002-ben, az első alkalommal a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választották fő témának, majd 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első tizenegy fejezetét. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyedikre Krisztus példázatait választották. Az ötödiken az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, 2013 tavaszán az angyalok, míg 2015-ben, a hetedik biennálén a gyermekek. A legutóbbi alkalommal, 2016-ban pedig a magyar és a magyarországi szentekre esett a választásuk.

A szombaton nyíló országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítás május 27-ig látogatható. A tárlaton látható alkotásokról áprilisban katalógus is készül.

Forrás: MTI

Fotó: Gyergyádesz László

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd
ader-janos-adventi-ebeden-fogadta-magyarorszagi-tortenelmi-egyhazak-vezetoit-92892
Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

Áder János köztársasági elnök december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

2018. december 18. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 19.

Adventi kalendárium – 2018. december 19.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 19.

Mai evangélium – 2018. december 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 1,5–25

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle