Kutatók Éjszakája a hétvégén – Ízelítő az egyházi vonatkozású programokból

Kultúra – 2018. szeptember 26., szerda | 18:17

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén először két napon át, szeptember 28-án és 29-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Az egyházi vonatkozású eseményekből adunk ízelítőt.

Szeptember 28-án 18.30-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kampuszán A vatikáni diplomácia, avagy a „soft power” eredményei az új típusú biztonsági kihívások kezelésében címmel Újházi Lóránd plébániai kormányzó, az egyetem tudományos főmunkatársa tart előadást. Az előadó az elmúlt időszak szentszéki tevékenységére összpontosít: rámutat a pápai utazások eredményeire és a be nem teljesedett várakozásokra. Elemzi a pápai és a szentszéki üzeneteket és dokumentumokat a biztonság előmozdítása szempontjából. Rámutat a „kúriareform” azon elemeire, amelyek kifejezetten a szentszéki diplomáciai és válságkezelési mechanizmusinak erősítését szolgálják.

Az eszközök és az emberek okossága címmel tart előadást Pál Ferenc plébánoshelyettes és mentálhigiénés szakember szeptember 28-án 20 órától a Corvinus egyetem Fővám téri főépületében.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Mikszáth Kálmán téri Sophianum épületében szeptember 28-án lesz az álhírekkel kapcsolatos politikai előadás 18 órai kezdettel, valamint több pszichológiai előadás is. A Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport előadói a „hétköznapi Ázsiát” helyezik a figyelem középpontjába, s a társadalmi és kulturális „ázsianikumokra” összpontosítva számolnak be kutatási területük egy-egy érdekességéről délután 5-től este 11 óráig. A Régészettudományi Intézet Hunok és magyarok címmel tart bevezetőt a magyar őstörténetbe 20.30-tól.

A bölcsészettudományi kar esztergomi képzési helye (Iohanneum, Majer István út 1-3.) már csak tanítóképző jellegénél fogva is mesés programot kínál szeptember 28-án 18 órától 20.40-ig. Az élőszavas mesemondástól az interaktív mesefoglalkozásig juthatunk el Meseerdő ösvényein, megismerkedhetünk Lázár Ervinnel és a mágikus realizmussal, együtt fedezhetjük fel a humort és játékot a gyerekversekben, de elmerülhetünk Szinyei Merse Pál festményeinek tereiben is. Egy kis képzeletbeli szlovákiai barangolásra is el lehet indulni, vagy épp azon merengeni, hogy az óvodapedagógia kezdetekor a pályát férfi túlsúly jellemezte, míg ma nagyítóval kell keresni az óvóbácsikat. Az érdeklődők otthon készíthető fejlesztő játékokokkal is megismerkedhetnek.

A PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karán zajló biomedicinális kutatásokba 17.15-től lehet betekinteni Budapesten, a Práter utcában ugyancsak pénteken. Az Esztergomba látogatókat robotikai bemutatóval és mikrofluidikai kísérletekkel várják 18 és 21 óra között; ugyanebben az idősávban a Régészettudományi Intézet térinformatikai laborja is bemutatkozik a Iohanneumban.

Mit csinál egy teológus? Mivel foglalkozhat egy olyan fiatal, aki a vallástudományok kutatására tette fel az életét? Ezekre a kérdésekre már a Doktoraduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztálya által szervezett este résztvevői kaphatnak választ. A szeptember 298-án 19.30-kor kezdődő program helyszíne az ELTE Bölcsészettudományi Kara (Múzeum krt. 6–8.).

Ugyancsak az ELTE Bölcsészettudományi Karán 19 órai kezdettel azt fogják feszegetni, hogy valóban kegyes királyné vagy „rosszakarat mérgével teli vipera” volt-e Boldog Gizella.

Az egyetem Társadalomtudományi Karán (Pázmány Péter sétány 1/A) vallásantropológia kerekasztalt rendeznek szeptember 28-án 16 és 18 óra között, hogy betekintést adjanak a vallásos kultúrák sokszínű világába.

Ötszáz évvel ezelőtt élt egy fiatal kőfaragó, Hans, aki szerette volna felépíteni a strassburgi székesegyház hiányzó tornyát. Hogy ehhez mindent megtanuljon, vándorútra indult. Mátyás királyhoz is eljutott. Útja közben rengeteg rajzot készített gépekről és egyéb furfangos szerkezetekről. Vajon sikerült-e hazatérve megvalósítania nagyratörő tervét? A Notre Dame-i toronyépítőről a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékén (Ótemető utca 2.) hallhatnak Bereczki Zoltán előadásában.

***

Rendhagyó időpontban, október 2-án, kedden este csatlakozik a Kutatók éjszakájához a  Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola. Az esemény elsődleges célja, hogy mindenki számára betekintést engedjen a főiskola tudományos életébe. 

A szervezők biztatják az idén érettségizőket is, akik még bizonytalanok a továbbtanulással kapcsolatban, hogy látogassanak el a főiskolára, ahol tavaly rendeztek először a hittudományt népszerűsítő nyílt estet. A tavalyi rendezvény sikerét bizonyítja, hogy közel százan vettek részt az előadásokon.

Idén is számos érdekes téma kutatója enged bepillantást mindennapi munkájába. Ragadics Tamás főiskolai docens azt mutatja be, hogy Isten miként tevékenykedik az Ormánságban. Őt követi Lukács Ottilia főiskolai adjuntus, aki elmondja az érdeklődőknek, hogy Isten mit csinál szombaton. A harmadik előadó Kovács Gusztáv rektor lesz, aki elárulja Zsófia titkát. A programot Nyúl Viktor pasztorális helynök, főiskolai docens élménybeszámolója zárja, akit Orova Csaba főiskolai tanársegéd kérdez a Rómában eltöltött időszakról.

Az előadások szünetében a főiskola hallgatói adnak rövid koncertet és minden érdeklődő számára lehetőség lesz bibliai ételkóstolóra. A programra minden érdeklődőt sok szeretett vár a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola október 2-án 18.00 órától a Hunyadi utcai épületben.

További részletek a Kutatók Éjszakája weboldalán találhatók. A rendezvényeken való részvételhez általában előzetes regisztráció szükséges.

Forrás és fotó: Kutatók Éjszakája

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria