Kutatók Éjszakája a pécsi hittudományi főiskolán

Kultúra – 2018. október 5., péntek | 16:53

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola október 2-án szervezte meg a Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódó rendezvényét, amelyre idén is száznál többen voltak kíváncsiak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esemény több szempontból is különlegesnek számított. A szervezők célja a hittudomány népszerűsítése volt, kiemelten hívták a rendezvényre az érettségi előtt álló fiatalokat. Az ő igényeiket tartották szem előtt akkor is, amikor arról döntöttek, hogy mindössze tizenöt perces előadásokat, beszélgetéseket szerveznek, hogy az este mindvégig lendületes legyen, fenntartsa az érdeklődést.

A Kutatók Éjszakája során a különböző korosztályokat képviselő résztvevők a főiskola négy oktatójának előadását hallgathatták meg. A programot Kovács Gusztáv rektor nyitotta meg.

Az első előadó, Ragadics Tamás amellett, hogy mesélt saját tapasztalatairól, illetve arról, hogy a hitélet hogyan jelenik meg az Ormánságban, betekintést engedett az itt dolgozó plébánosok, lelkigondozók, szociális munkások szolgálatába, abba, hogy milyen kulturális és közösségi programokkal próbálják segíteni az ott élő emberek mindennapjait.

Lukács Ottilia látványos prezentáció keretében mutatta be, hogy miként jelenik meg a szombat az Ószövetségben, illetve hogy milyen jelentősége van ennek a napnak a zsidó kultúrában. Elmondta, hogy a zsidóság valóban ünnepként tekint a szombatra, és beszélt a hozzá kapcsolódó szokásokról is.

Kovács Gusztáv különböző tudományos és filozófiai gondolatmeneteket mutatott be a résztvevők aktív bevonásával. Felvetett néhány aktuális példát, amelyek segítségével a résztvevők is könnyedén hétköznapi filozófusokká válhattak. „Zsófia titkának” felfedésével, vagyis a görög sophia (filozófia) kifejezés magyarázatával rávezette a közönséget arra, hogy mennyire fontos megtalálni azt, ami valóban a szenvedélyünk.

A program zárásaként élménybeszámolót hallgathattak végig az érdeklődők. Nyúl Viktort, a főiskola szentírástudományi tanszékének vezetőjét Orova Csaba kérdezte Rómában töltött éveiről, emlékeiről és élményeiről, a városhoz fűződő viszonyáról. Az előadások közötti szünetekben az intézmény hallgatóinak zenés műsora hangzott el.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria