Zenés történeti iskoladrámát mutattak be Győrben a két király, László és Salamon küzdelméről

Kultúra – 2017. június 26., hétfő | 19:24

Történeti iskoladrámát adott elő június 26-án Győrben, a Szent László-napok keretében a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat. Illei János 18. századi jezsuita drámaíró László és Salamon konfliktusát bemutató darabját dolgozták fel.

KÉPGALÉRIA ― klikk a képre!

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő társulat célja bemutatni a 17―18. századi magyarországi iskolai színjátszás darabjait, valamint az ünnepekhez kötődő liturgikus és népi játékokat. A 2002-ben létrehozott amatőr társulat ezúttal Illei János (1725―1794) Salamon király, Lászlónak foglya című történeti játékát mutatta be Győrben a Szent László-napok keretében.

A hét kimenetelből álló történeti játék a mosoni síkságon játszódik. Cseldráma: Salamon király cselt forral László ellen. 1080-at írunk. Lászlót 1077-ben királlyá koronázták, azóta is Magyarország szeretett uralkodója. A volt és a jelenlegi király találkozóra készül, László a béke, Salamon az ármány szándékával. Nem kerülhető el az összecsapás ― a konfliktust állítja középpontba az iskoladráma. László kénytelen börtönbe záratni a békülni nem hajlandó Salamont.

A zárójelenetben ― Friz András (1718―1790) Salamon című drámájából átvéve ― László Magyarországot Szűz Máriának ajánlja.

A társulat tagjai a konferencia résztvevőit megénekeltetve zárták előadásukat. A Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben elhangzott a Szent László király, Istennek szolgája… kezdetű ének és ősi himnuszunk, a Boldogasszony Anyánk.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria