Látogatóbarátabbá válik a Vatikáni Múzeum

Kultúra – 2018. január 11., csütörtök | 19:20

Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója január 10-én adott interjút a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásában annak kapcsán, hogy hamarosan közzéteszik a múzeumkomplexum látogatásának megkönnyítését célzó tervet.

A Vatikáni Múzeum termeit mintegy hét kilométernyi útvonalon lehet bejárni. Egy bizottság most azon fáradozik, hogy tervet dolgozzon ki arra, hogyan lehetne a múzeumkomplexum még inkább látogatóbarát, illetve hogyan lehetne megismertetni a turistákkal a gyűjtemény jelenleg kevésbé ismert részeit is. Évente több millióan keresik fel a Vatikáni Múzeumot, ám a legtöbben csupán a Sixtus-kápolnába vezető, kiemelt útvonalat járják be – magyarázta Barbara Jatta.

A tervek között szerepel egy tágasabb konferenciaterem, valamint egy közepes méretű, tematikus kiállítások számára fenntartott kiállítóterem kialakítása. Újabb múzeumőrök felvételét is tervezik, hogy lehetővé tegyék a kevésbé látogatott helyszínek megnyitását, illetve tanfolyamokat szerveznek az idegenvezetők számára. A legnagyobb újítás azonban egy második bejárat nyitása lesz, melyet a jelenlegi mellett terveznek. Az új bejáraton át közvetlenül Gregorián Múzeumba vagy a Négyszögletű kertbe lehet majd jutni.

Barbara Jatta kiemelte, hogy a látogatók érdekét tartják szem előtt, hogy elérhetővé tegyék számukra a felbecsülhetetlen művészeti és egyházi kincseket, melyeket a Vatikáni Múzeumban őriznek.

„Múzeumunk a keresztény hitről és a vallásgyakorlás évezredes hagyományairól is tanúskodik, ezért elképzelhetetlen, hogy egy látogató ne jusson be létszámhatár, helyhiány vagy a nem megfelelő szervezés miatt” – tette hozzá az igazgató.

2018 végéig számos újdonsággal készül a Vatikáni Múzeum: többek között befejeződik Raffaello Milvius-hídi csatát ábrázoló képének restaurálása. Kiállítást szerveznek Mexikóban, illetve decemberben Oroszországban nyílik egy nagy tárlat a vatikáni gyűjteményből.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Museivaticani.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria