Lucien Hervé fotóművész képeiből nyílt kiállítás Pannonhalmán

2019. április 13., szombat | 15:32

A Pannonhalmi Főapátság és szerzetesközössége a csend témakörének szenteli a 2019-es évet. Legújabb, április 12-én nyílt kiállításuk címe is ehhez kapcsolódik: „Lucien Hervé – az építészet csendje.”

Már látogatható a Pannonnhalmi Főapátság legfrissebb időszaki tárlata. Az Apátsági Galéria falaira ezúttal Lucien Hervé (1910–2007; született Elkán László) fekete-fehér épületfotói kerültek fel, amelyek az 1950–60-as évek legnevesebb építészeinek munkáit mutatják be Brazíliavárostól Lesencefaluig, Franciaországtól Szíriáig.

A jelen kiállítás Hervé egykori kiállításterveit gondolja tovább, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén. Hervé megrendelései nyomán, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába jutott el. Tárlata dialógust kezdeményez a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között. A kiállítás szervezői a művész archívumában őrzött negatívok közül az ismert felvételek mellett olyanokat is kiválasztottak, melyek soha nem jelentek meg nagyításban, és ezen a kiállításon láthatók először.

A pannonhalmi bencés közösség modern kori történetét végigkíséri a fotográfiával való magas szintű foglalkozás. Palatin Gergely, Rados Tamás, Vass Alberik bencés szerzetesek munkásságát, vagy a főapátság több mint százezer felvételt őrző fotótárát is lehet említeni. A Regula Oculorum című 2006-os, az Osztás 10x10 című 2016-os, valamint az Közös ház című 2017-es fotókiállítások után most újabb fórumot nyújt a közösség a fotográfiával történő találkozásnak, ez pedig a Lucien Hervé – az építészet csendje című kiállítás – emelte ki köszöntő beszédében Dejcsics Konrád OSB, a főapátság kulturális igazgatója.

A fotótárlat képeinek nagyítását Philippe Brame végezte, aki barátként és kutatóként is végigkísérte Lucien Hervé utolsó éveit. A kiállításon elmondott emlékei szerint hosszú heteket töltöttek együtt Luciennel és feleségével, Judith Hervével, hogy kiválogassák a kiállítás anyagát. A megkapott negatívokkal aztán ő dolgozott tovább. És hogy mitől különlegesek ezek a fotók? Brame magyarázata szerint: „Az első dolog, amit meglátunk Hervé negatívjain, nem a fekete-fehér szokásos homályossága, hanem az áttetszőség. A nagy üresség, ami a képkockát elfoglalja, és ami a papíron harmonikusan elhelyezett formák teljességét alkotja majd.”

Gebauer Imola, szintén Hervé művészetének kutatója és a kiállítás kurátora a következőkre irányította rá a figyelmet: „Lucien Hervé, aki elsősorban építészeti fotósként járta a világot, minden ember alkotta épített műre – legyen az szakrális vagy profán – érdeklődéssel tekintett. Az emberi teremtő szellemet kereste, mert hitt, ugyan nem Istenben, de az emberben. Hervé fotográfiája teljes személyiségét tárja fel: e szakrális terek az emberiségbe vetett hitét mélyítik el, titkaikra, az őket átjáró fényre szeme, intellektusa és szíve lencséje élességével rezonál. Ebben rejlik az ő misztériuma.”

A Pannonhalmi Apátsági Galéria tárlata 2019. november 11-ig látogatható. A belépés ingyenes.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Csoszó Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle