Magyar fényinstalláció látható Rómában

Kultúra – 2017. december 17., vasárnap | 13:01

A reformáció kezdetének 500. évfordulója, valamint Szent Luca napja – amikor hagyományosan a fény győzelmét ünneplik – alkalmából december 13-án este a Római Magyar Akadémia díszudvarán elhelyezték Mátrai Erik „Porticus 3.5” című fényinstallációját, amely 2018. január 14-ig tekinthető meg.

A Porticus 3.5-öt korábban többször is bemutatták már itthon és külföldön, a mostani alkalmat a helyszín, Róma, a konkrét tér, a Falconieri palota kontextusa teszi különlegessé. A palota antik oszlopait egyszerre valós és immaginárius térré egészíti ki az alkotás. Az ókeresztény bazilikastruktúrát idéző fehér fényoszlopok a múlthoz való viszony, a kulturális emlékezet, a kulturális identitás, a nyugati kultúra közös gyökereinek kérdéseit vetik fel. A római bemutató azért is egyedi, mert az Anima Sound System erre az alkalomra készített, a szakrális zene és a kortárs elektronika, a techno mintázataiból szőtt hanginstallációja kíséri.

A Porticus 3.5 Mátrai és Prieger Zsolt első közös munkája, a Reformáció 500 című programsorozat római eseménye (mely az akadémián látható kultúrtörténeti tárlathoz is csatlakozik). A katolikus világ spirituális és szervezeti központjában számos rendezvény emlékezett meg idén az évfordulóról a felekezetek közötti párbeszéd és a közös értékek keresése jegyében. A Római Magyar Akadémián látható mű ezek sorában is kivételes: az egyetlen olyan program, amely a kortárs művészet eszközeivel reflektál az évfordulóra.

A Római Magyar Akadémia által szervezett megnyitó során a római közönség magyar bejglit és forralt bort kóstolhatott.

Forrás és fotó: Római Magyar Akadémia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria