Egy filmben gazdag esztendő hazai seregszemléje – A 4. Magyar Filmhét és a Magyar Filmdíj jelöltjei

Kultúra – 2018. március 9., péntek | 13:44

A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával február 8. és 11. között a Corvin moziban zajlott a 4. Magyar Filmhét. Hogy a jelöltek közül kik kapják a díjakat, az a március 11-i díjkiosztón derül ki.

Testről és lélekről 

Négy nap alatt százötven film pergett le a vetítéseken, melyekre a szakma mellett a közönség is nagy számban látogatott el. 

A megnyitón a nyolcvan esztendős Szabó István tiszteletére Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatát vetítették. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar rendezőt a film egykori operatőre, Koltai Lajos köszöntötte. Az 1979-ben készült Bizalom több szempontból is fordulópontot jelentett Szabó István pályafutásában. Ez volt első olyan játékfilmje, amelynek alaptörténetét nem egyedül írta (a filmnovella másik szerzője Szántó Erika volt), és ezzel az alkotással kezdődött hosszú távú közös munkája Koltai Lajossal.

2017 igazán sikeres esztendő volt a magyar filmgyártás számára. A Testről és lélekről Berlinben Arany Medvét nyert, míg a Mindenki a legjobb rövidfilmes Oscart hozta haza. Az elmúlt esztendőben több mint 1,3 millió ember váltott jegyet magyar filmre, és a bemutatott tizennyolc nagyjátékfilm közül nem egy több százezres nézettséget elérő közönségkedvenc lett.

A filmhét vetítésein olyan dokumentumfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmet és animációkat is nagy vásznon láthatott a közönség, amelyeket – egy-két fesztiválszereplést leszámítva – eddig csak a televízió sugárzott. A Corvin mozi végre ideális és méltó helyszíne volt a magyar filmünnepnek.

Kincsem

A programban százötven film szerepelt, közülük öt műfaji kategóriában százharmincegy alkotás volt versenyben. Örömteli, hogy az idei évben minden nevezett filmet láthatott a közönség, bár csak egy-egy vetítés erejéig. A tizennyolc nagyjátékfilm mellett ötvenkilenc dokumentumfilm, négy tévéfilm, huszonegy kisjátékfilm és huszonkilenc animáció méretett meg. Ezen alkotásokból a Filmakadémia több mint háromszáz fős tagsága titkos szavazással választotta ki, hogy a huszonhárom elismerésért melyik öt-öt alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. A jelölteket Novák Emil, a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke jelentette be a Filmhét zárásaként. Hogy kik és mely filmek kapják idén a Magyar Filmdíjat, az csak az ünnepélyes díjátadón derül ki, amelyet március 11-én este a Vígszínházban rendeznek meg.

A legjobb játékfilmnek járó Filmdíjért a Török Ferenc rendezte 1945; a Törőcsik Mari főszereplésével készült Aurora Borealis (r.: Mészáros Márta); 2017 második legnézettebb magyar filmje, A Viszkis (Antal Nimród rendezése); a tavalyi év legtöbb nézőt moziba csalogató magyar filmje, a Kincsem és Magyarország idei Oscar-jelöltje, a Testről és lélekről (r.: Enyedi Ildikó) versenyeznek. Az Arany Medve-díjas filmmel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi ismét egy olyan alkalom volt a Berlinalén, amikor a fődíjas alkotás kapta az ökumenikus zsűri díját is, amelynek Bányai Zsuzsanna személyében 2017-ben első ízben magyar tagja is volt.

Meglepő, de idén a négy nevezett tévéfilm mindegyike kapott jelölést. Az Árulók (r.: Fazakas Péter); a Csandra szekere (r.: Vitézy László); az Egy szerelem gasztronómiája (r.: Madarász Isti) és az Utolsó adás (r.: Kovács Patrik) közül fog kikerülni a kategória díjazottja. Ez utóbbi film külön érdekessége, hogy gyakorlatilag nullköltségvetésből készült munka, amely kedvességével és eredetiségével együtt magán viseli az amatőr alkotások báját is. A kereteit vállaló, de a profizmus felé törekvő filmet talán ezen erényei miatt találták méltónak a jelölésre.

A Viszkis

Örömteli, hogy a legjobb dokumentumfilm kategóriában több a fiatal alkotó. A jelöltek: Egy nő fogságban (r.: Tuza-Ritter Bernadett); Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből (r.: Kisfaludy András); Granny Project (r.: Révész Bálint); ULTRA (r.: Simonyi Balázs); Visszahúz a múlt –Ember Judit portréja (r.: Dér Asia).

További két műfaji kategória még a kisjátékfilm és az animáció, de e díjakon túl még tizennyolc szakmai kategóriában – rendező, női és férfi főszereplő, illetve mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – osztanak ki díjakat. A legfontosabb elismeréseket a tévéfilmeknek és a játékfilmeknek külön-külön ítélik oda. A szakmai díjak a műfaji jelöltektől függetlenek, így a legjobb rendezőnek jelöltek között  szerepel Mundruczó Kornél, a Jupiter holdja direktora és Vranik Roland, aki Az állampolgár című filmet jegyzi az idei versenyben.

A nominált filmekből a díjátadó gáláig több vidéki városban is szerveztek vetítéseket a Filmhét kiterjesztett programjaként. Arról, hogy a jelöltek közül kik lesznek az idei nyertesek, a Magyar Filmakadémia teljes tagsága dönt, titkos szavazással.

Fotó: Imdb.com

Hajnal Gergely/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2018. március 4-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria