Magyar orgonaművész koncertje is hallható a szentföldi ferences kusztódia új CD-jén

2019. január 8. kedd, 09:48

Különleges zenei összeállítás jelent meg a közelmúltban Milánóban, melyben egy magyar orgonaművész előadása is szerepel. Az előadóval, Kovács Róbert orgonaművésszel a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának munkatársa beszélgetett.

A zenei CD Terra Sancta Orgonafesztivál – Zene a közel-keleti és levantei templomokból címmel jelent meg a milánói Terra Sancta Kiadónál. A 70 perces válogatást az évente megrendezett Terra Sancta Orgonafesztiválon elhangzott koncertek anyagaiból állították össze. Az elmúlt négy év koncertjein közreműködő előadóművészek között találunk egy magyar nevet is: Kovács Róbert orgonaművész-egyházzenészét.

A fesztivál célja, hogy a közel-keleti országokban rendezett orgonakoncertek alkalmat adjanak a találkozásra a keresztény, zsidó és muszlim zenekedvelők között. A koncerteket a szentföldi ferences kusztódia rendezi Izraelben, Palesztinában, Szíriában, Jordániában, Libanonban, Rodoszon és Cipruson.

Kovács Róbert 2017 októberében a fesztivál keretében négy koncertet adott a Szentföld szent helyein található templomokban: Tel-Avivban, Názáretben, Betlehemben és Jeruzsálemben. A szentföldi kusztódia fesztiválját a részt vevő országok nagykövetségei és konzulátusai is támogatják.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában a magyar orgonaművész elmondta: nagy élmény és kitüntetés volt számára, hogy a Szentföldön játszhatott. Ezen a földön minden egyes lépés különleges belső élménnyel társul. Az ott élő keresztényeknek mindig nagy örömöt jelent egy orgonakoncert, mert a zene és ezek az alkalmak békét hoznak a mindennapokba. A művészi kihívás ezeken a hangversenyeken számára abban állt, hogy négy különböző koncertet kellett adnia, négy eltérő orgonán. Olyan darabokat is előadott, amelyekre máshol ritkán van alkalma.

A Terra Sancta Orgonafesztivál sajátossága, hogy ezen a háborúktól nem kímélt területen sor kerülhet koncertekre, valamint egy osztrák cégnek köszönhetően nagyon jó minőségű orgonákon játszhatnak a zenészek.

Kovács Róbert Peskó Györgynél kezdte meg zenei tanulmányait, majd a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, később a bécsi Zeneakadémián tanult tanára, Virág Endre tanácsára. Az orgona mellett az egyházzenei tanszakot is elvégezte. Különböző versenyeken nyert díjakat, majd templomi orgonistaként dolgozott Ausztriában. 2009 óta többek között a Bécsi Filharmonikusok orgonistájaként és a Bécsi Szimfonikusoknál is szerepel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
wallenberg-dijat-kapott-szekely-janos-puspok
Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

11:00
ferenc-papa-katekezise-hivjuk-papanak-istent-gyermeki-bizalommal
Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda
Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 17.

Mai evangélium – 2019. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 1,40–45

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle