Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus kórusa

Kultúra – 2018. november 19., hétfő | 9:55

December 15. és 19. között „Karácsony az ősi Oroszországban” című műsorával Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus világhírű kórusa; fellépnek Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Győrben és Budapesten.

December 15-én Miskolcon, a Művészetek Házában, 16-án Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, 17-én Szombathelyen, az Agora Művelődési és Sportházban, december 18-án Győrben, az Evangélikus Öregtemplomban, december 19-én pedig a budapesti Szent István-bazilikában hallhatja a közönség a moszkvai patriarkátus kórusát.

Az énekkar Anatolij Grindenko vezetésével az ószláv egyházi zene világszerte elismert előadója. Állandó vendégei a nagy nyugati zenei fesztiváloknak, koncerttermeknek; hazánkban többször jártak már, és mindannyiszor nagy sikert arattak.

A mostani turnén a Karácsony az ősi Oroszországban című műsorukat adják elő, 16–17. századi pravoszláv egyházi liturgiát; a vidéki koncerttermekben bemutatandó kétrészes est második felében 19. századi zeneszerzők, többek között Csajkovszkij, Rahmanyinov, Bortnyanszkij alkotásait, valamint régi orosz népdalokat énekelnek.

A kórust 1983-ban alapította Anatolij Grindenko karmester, zenetörténész, teológus, viola da gamba szólista a Szentháromság–Szergij-kolostorhoz (Troica-Szergijeva, volt zagorszki kolostor) tartozó teológiai akadémia és papnevelde diákjaiból azzal a céllal, hogy újra felfedezzék és a közönséggel megismertessék a régi kéziratokban fellelhető, gyakran évszázadokon át ismeretlen remekműveket.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria