Magyarul is megjelent Celanói Tamás Szent Ferencről írt életrajza

Kultúra – 2017. április 1., szombat | 17:00

A Jacques Dalarun francia tudós által megtalált életrajz, melynek alkotója Ferenc kor- és rendtársa, Celanói Tamás, a világnyelvek után most magyar fordításban is megjelent. A kötetet április 5-én 16 órakor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán mutatják be.

Ahogy Jézus életét és tevékenységét egy-egy evangéliumban a szerzők más-más szempontokat és célközönséget szem előtt tartva írták meg, Assisi Szent Ferenc „utóéletében” is hasonló folyamat játszódott le. A ferences irodalomnak számos 13. századból fent maradt művét ismerjük, de a tudósok feltételezése szerint kellett lennie még egy életrajznak, amely azonban egészen a közelmúltig lappangott. A megtalált kötet magyar nyelvű fordítását a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán mutatja be az érdeklődőknek Klaniczay Gábor egyetemi tanár és Hidász Ferenc ferences történész.

Assisi Ferenc a Katolikus Egyház leghíresebb szentje, népszerűsége pedig egyetemes alakká teszi őt. Legrégebbi életrajzainak szövevényes volta már önmagában is kutatási területté vált, mely a „ferences kérdés” néven ismert. A tét az, hogy megtudjuk, ki is volt valójában Ferenc. Ám a tudósok mind a mai napig egy olyan puzzle-t kíséreltek meg kirakni, melyből egy meghatározó darab hiányzott. A Jacques Dalarun bevezetőjével és jegyzeteivel ellátott kötet nyújtja ezt a hiányzó „darabot”, Ferenc egy még ki nem adott életrajzát, amelyet – épphogy csak felbukkant az ismeretlenségből – azonnal megszerzett a Francia Nemzeti Könyvtár. Minden jel arra mutat, hogy ez az életrajz a második, melyet Assisi szentjéről valaha is írtak, kevesebb mint tíz évvel halála után.

A „Megtalált életrajz”-ot elolvasva mérhetjük föl igazán ennek a felfedezésnek a jelentőségét. Megízlelhetjük az új epizódokat és a már ismert Ferenc-portréhoz hozzáadott árnyalatokat. Megérthetjük, hogy a ferences szegénység az igazi szegények megélt mezítelensége: fizikai tapasztalat, nem pedig szimbólum. Előtűnik Ferenc egyedülálló kapcsolata is a teremtményekkel: egy olyan testvériség, „mely ellene van a saját identitás mindenféle kizárólagosságának és ezért manapság különösen is üdvös” – állítja Jacques Dalarun a könyv bevezetőjében.

A Boldogságos Ferenc atyánk megtalált életrajza című kötet a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány kiadásában, a „Ferences források magyarul” sorozat részeként jelent meg, és a ferences templomokban, rendházakban kapható.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

Fotó: Sapientia.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria