Meditációs fotóalbumot adtak ki a Boldogasszony Iskolanővérek

Kultúra – 2019. január 29., kedd | 13:29

„Itt jelen vagyon. Útmenti keresztek és XVII. századi imádságok” címmel meditációs fotóalbumot jelentetett meg a Boldogasszony Iskolanővérek rendje.

A fotókat a Mátraaljai Misszió falvainak keresztjeiről készítette Bárdosné Kocsis Éva munkatárs, Guba András piarista pap, Kiss Didák ferences testvér és Tornay Krisztina M. Petra nővér.

A tíz település – Markaz, Vécs, Abasár, Halmajugra, Pálosvörösmart, Kisnána, Domoszló, Visonta, Kápolna, Gyöngyös – útszéli feszületeiről készült anyagból harminckét fotót adnak közre.

A képek mellett rövid szövegek találhatók az 1640-ben elhunyt gyöngyösi Fráter Dusi Kis Jakab ferences pap magyar nyelvű népénekgyűjteményéből, az úgynevezett Gyöngyösi toldalékból. Jakab atya a környék misszionárius papja volt a török hódoltság idején, kéziratos gyűjteményét a Gyöngyösi Ferences Könyvtár őrzi. A szövegek az eredeti kéziratot megörökítő fényképeken és átírva is olvashatók.

Az 1500-as évek végén, 1600-as évek elején a környéken élt katolikus hívek énekei, fohászai megérintik az olvasót erőteljes képiségükkel, érzelmi erejükkel. A népéneksorok összhangban állnak a 130–300 évvel később készült népi keresztek képi világával: egyik a másiknak segít a maga szépségében elemien, tisztán feltárulni. Annak titka válik általuk megközelíthetővé, amit az egyik szép ének tanít: „Itt jelen vagyon…”

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria