Meghívás az Ars Sacra Fesztiválhoz való csatlakozásra

Kultúra – 2019. február 24., vasárnap | 14:58

Szeptember 14. és 22. között, „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21) mottóval rendezik meg a XIII. Ars Sacra Fesztivált. A szervezők várják a történelmi egyházak és a kulturális élet képviselőinek jelentkezését, akik a művészet eszközeivel mutatnák be az európai kultúra szakrális, időtálló értékeit.

Az Ars Sacra Fesztivál célja, hogy értékes művészi rendezvényeken keresztül találkozzon a mai kor embere a hagyományos európai kultúrával.

A szeptember 14. és 22. között zajló Ars Sacra Fesztiválra, és az ahhoz kapcsolódóan, szeptember 14-én tartandó Nyitott Templomok Napjára várják a történelmi egyházak és a kulturális élet képviselőinek jelentkezését, akik a fesztivál keretében a művészet eszközein keresztül mutatnák be az európai kultúra szakrális, időtálló értékeit, hogy a művészet egyetemes nyelvén megszólítva közösen ünnepeljenek.

Az idén „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21) mottóval meghirdetett fesztiválra olyan új vagy már meglévő, a történelmi egyházakhoz kapcsolható művészeti programokkal lehet jelentkezni, amelyek a fesztivál idején (akár egy rövid ideig is) ingyenesen látogathatók.

Útmutatót az Ars Sacra honlapján való regisztrációhoz és a program online feltöltéséhez ITT találnak. Július 15-ig lehet regisztrálni és a programot feltölteni. A határidőn túl feltöltött programok – technikai okok miatt – már nem kerülhetnek be a nyomtatott programfüzetbe, csak a honlapon hirdetik meg őket.

* * *

Az Ars Sacra Fesztivál meghirdeti negyedik filmfesztiválját is. A szemlére olyan témájú alkotásokat várnak a szervezők, amelyek emberi sorsokról, az emberi élet nehézségeiről és örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök emberi értékekről szólnak; vagy bemutatják a magyarság történelmét, kiemelkedő személyiségeit, kultúráját; a határon túli magyarság sorsát, valamint részben vagy egészben a szakralitás fogalomkörébe tartozó témával foglalkoznak.

Műfaji megkötés nélkül három, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm és rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti) kategóriában lehet nevezni. A fesztiválra 2017. január 1-je után készült és a tavalyi Ars Sacra Filmfesztiválra nem nevezett filmekkel lehet jelentkezni. Egy alkotótól kategóriánként 2-2 mű nevezhető. Nevezési díj nincs.

A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el, a versenyprogramba választott munkákat nyilvános vetítésen mutatják be. A zsűri kategóriánként ad ki díjakat. A filmfesztivál időpontja 2019. szeptember 17–22., helyszíne a budapesti Tabán ArtMozi (1016 Budapest, Krisztina krt. 87–89.).

Jelentkezés és a filmek beküldési határideje: 2019. június 30. Az online nevezési lap ITT tölthető ki.

Forrás és fotó: Ars Sacra Fesztivál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria