Megjelent a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alapdokumentuma

2019. április 11., csütörtök | 11:54

Végre magyar nyelven is megjelent a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alapdokumentuma (testo base), amely kifejti a kongresszus jelszavát és alapgondolatát. Olasz fordítását a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága már 2018-ban jóváhagyta.

A felkészülés utolsó évében nélkülözhetetlen segédeszközünk lesz ez a kis könyv. Szinte kötelező olvasmány mindazok számára, akik meg akarják érteni a budapesti eucharisztikus kongresszus szellemiségét és lelkiségét.

A vatikáni szabályzat szerint a kongresszus alapdokumentuma hivatott elősegíteni a kongresszus témájának „teológiai elmélyítését és a lelki megújulást, a helyi egyház javára” (Statutum, 18. p.). A Teológiai Bizottságnak tehát arra kellett törekednie, hogy új szempontokat is figyelembe véve megfogalmazza az Egyház hitét, de egyúttal a keresztény életet és a hívek lelki megújulását is segítse; hogy a kongresszus dokumentuma utaljon azokra a teológiai és lelkiségi szempontokra, amelyek a kongresszus megrendezésekor kiemelten fontosak a világegyház és a helyi egyház szempontjából. Már a könyv tartalomjegyzékének áttekintése után is nyugodtan állíthatjuk, hogy a budapesti kongresszus dokumentuma megfelel az elvárásoknak: a szövegben létrejön a teológiai, a lelkiségi és a pasztorális szempontok szintézise.

A Szent István Társulatnál megjelent kis könyv (87 old.) címlapja is jelzi, hogy ez dokumentum a kongresszus jelszavát és alapgondolatát magyarázza. Az is nyilvánvaló, hogy biblikus, teológiai és pasztorális szempontokkal akarja segíteni a lelkipásztorokat és a hitoktatókat az előkészület sokrétű folyamatában. A kilenc fejezetre osztott dokumentum szerkezete világos, logikus és könnyen áttekinthető. A dokumentum kulcsfogalma, sőt vezérfonala az Eucharisztia „forrás” jellege, amelyre főképpen a II. vatikáni zsinat tanított meg bennünket. Egyházunk legutóbbi egyetemes zsinata ismételten hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia megünneplése „az egész keresztény élet forrása és csúcspontja” (LG 11). Nem az Eucharisztia szisztematikus teológiáját olvashatjuk tehát ebben a hivatalos kiadványban, hanem a jelszó magyarázatához kapcsolódva megerősít bennünket abban a hitben, hogy az Eucharisztia valóban keresztény életünk és küldetésünk egyik legfontosabb forrása.

A liturgia, elsősorban az Eucharisztia liturgiája „csúcs és forrás” – szinte már teológiai közhelyszerűen ismételjük a II. vatikáni zsinatnak ezt a tanítását. Kilenc helyen is találkozunk ezzel a fontos hitigazsággal a zsinati dokumentumokban. Sajnálatos módon ez a rendkívül fontos zsinati tanítás még napjainkban sem vált eléggé tudatos meggyőződéssé a katolikus hívek életében. Reméljük, hogy ez a dokumentum és főként a budapesti eucharisztikus kongresszus megerősít bennünket abban a hitben, hogy a szentmiseáldozat keresztény életünk nélkülözhetetlen forrása.

Szöveg: Dolhai Lajos

Forrás és fotó: Egri Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle