Megjelent az Új Ember 2018. augusztus 5-i száma

Kultúra – 2018. augusztus 3., péntek | 10:46

Az Új Ember ez évi harmincadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Több ezer ember gyűlt össze július 29-én Máriapócson, hogy a huszonöt éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúján együtt ünnepeljen. A misét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be, a prédikációt Kocsis Fülöp metropolita mondta. Az Új Ember legújabb számában erről az eseményről is beszámolunk.

Ferenc pápa július hónapban nem tartott általános kihallgatást, ezért a Szentatya egyik korábbi beszédét adjuk közre: a pápa június 21-én este szentmisét mutatott be a genfi Palexpo kiállítási és konferenciaközpontban; a Miatyánk három alapszaváról – Atyánk, kenyér, megbocsátás – elmélkedett.

Tíz éve rendszeresen találkoznak az Európa különböző országaiban jelen lévő piarista közösségek fiataljai. A nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozó (Piarist Youth Meeting – PYM) házigazdája ezúttal Magyarország volt. Riportunkat a 3. oldalon olvashatják.

Lelkiségi oldalunkon Udvardy György pécsi megyéspüspök az élet kenyeréről, Ivancsó István a megbocsátásról elmélkedik.

A Harmat Artúr Központi Kántorképző növendékei és végzősei Beer Miklós váci megyéspüspök vezetésével július 24-én hálaadó misén vettek részt és koncertet adtak a budapesti Egyetemi templomban. Kármelhegyi Boldogasszony napján, július 16-án különleges ünnepet ült a magyarszéki kármelita nővérek közössége. A rend generálisa, Saverio Cannistrà OCD megáldotta a kápolna évek óta készülő oltárképét és a kolostor új épületszárnyát. Beszámolóinkat az 5. oldalon találják.

Máriapócson július 22-én tartották a Miskolci Egyházmegye hagyományos búcsúját. Illés próféta búcsúja sokakat vonzott: július 21-én csaknem négyszáz gyalogos zarándok érkezett a kegyhelyre. Hírt adunk arról is, hogy elindult az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Facebook-oldala, Vácott pedig újra megnyílt a Karitász adományboltja.

Egy év alatt épült fel a kárpátaljai település, Vezérszállás (Pid polozzja) új temploma. A Volóci járásban található falu Szent Mária Magdolna-templomát védőszentjének ünnepén, július 22-én szentelte fel Majnek Antal munkácsi püspök. A spanyol provincia bilbaói találkozóján Arturo Sosa SJ, a jezsuita rend generálisa nyilvánosságra hozta, hogy július 11-én megkezdődött elődje, Pedro Arrupe SJ boldoggáavatási eljárása.

A hazai felsőoktatásban stabilan meghatározó helyet betöltő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) felvételi pontszámai és az ezek alapján a 2018/2019-es akadémiai évre felvett hallgatók létszáma újra jó eredményt mutat. Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a PPKE rektorának a felvételiről adott tájékoztatását a 9. oldalon olvashatják.

Negyven évvel ezelőtt jött létre az Agapé Kiadó. A katolikus szellemiségű könyvek és kiadványok megjelentetésével, terjesztésével foglalkozó vállalkozás lelke és motorja a kezdetektől Harmath Károly ferences szerzetes volt. A jubileum alkalmából kérdeztük a múltról, a jelenről és a jövőről.

Ötven évvel ezelőtt, 1968. július 25-i dátummal jelent meg VI. Pál pápa Humanae vitae kezdetű enciklikája a helyes születésszabályozásról. Szabó Ferenc jezsuita írását a 11. oldalon találják.

Mozaik oldalunkon többek között arról olvashatnak, hogy megkezdődött Chiara Corbella, a szent életű édesanya boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza.

* * *

Augusztus 24. és 26. között tartják idén az Arcus Temporum XIV. Pannonhalmi Művészeti Fesztivált, amelynek házigazdája és egyik közreműködője Mácsai Pál lesz. Mértékadó kulturális mellékletünkben vele beszélgettünk ünnepről, színházról, összművészetről, költészetről és töltekezésről.

Bemutatjuk a nagybajomi Sárközy-kúria kincseit és találkozhatunk László Dániel festőművésszel is. Gerald Durrell Családom és egyéb állatfajták című regényéből sorozatot készült, ezt is górcső alá vesszük. A kulturális részt Schmidt Egon ornitológus írásával zárjuk.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria