Megjelent az Új Ember 2018. február 25-i száma

2018. február 23. péntek 09:02

Az Új Ember ez évi nyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon tudósítást közlünk a szerzetes- és papnövendékek budapesti találkozójáról, és hírt adunk arról, hogy Hortobágyi Cirill bencés szerzetest választották a Pannonhalmi Apátság új főapátjának, illetve Mihályi Jeromos került a Tihanyi Bencés Apátság élére.

A címoldalon indul beszámolónk a budai ferencesek templomában megtartott szerelmesek miséjéről.

A 2. oldalon folytatódik Ferenc pápa katekézise a szentmiséről, és összefoglalót közlünk a tizenhét halálos áldozatot követelő floridai merénylet utáni egyházi nyilatkozatokból, valamint Georg Ratzinger interjújából, amelyben fivére, XVI. Benedek emeritus pápa egészségi állapotáról beszél a Neue Post német hetilapnak.

A 3. oldalon folytatódik a szerzetes- és papnövendékek budapesti találkozójáról szóló tudósításunk, és írunk a Szentendrén sorra került „Szólj be a papnak!” beszélgetés-sorozat következő alkalmáról, amelyen a szerelem, a párválasztás és a szexualitás volt a téma. Az érdeklődők kérdésére ezúttal Bécser Róbert ferences szerzetes, Író Sándor vérteskethelyi plébános, Édes Gábor református lelkész, valamint Steiner József baptista lelkész válaszolt.

A Tanítás és lélek oldalon nagyböjti elmélkedéséket olvashatnak, többek közt arról, hogy a böjti idő különösen alkalmas arra, hogy igyekezzünk jobban odafigyelni Jézusra, a Mesterre.

Az 5. oldalon hírt adunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Katolikus Egyház vezetőivel tárgyalt, online cigány rádiót indít a Mária Rádió, Corvin-lánc kitüntetéseket adtak át a Parlamentben, és megemlékezünk a közelmúltban elhunyt Kallós Zoltán népzenekutatóról.

Egyház rovatunkban többek között beszámolunk az ötven éve alapított Szent Egyed közösség ünnepéről, amelyet Rómában, a lateráni Keresztelő Szent János-székesegyházban tartottak meg. Az ünnepen részt vett az alapító Andrea Riccardi, a szentmisét Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatta be. Hírt adunk arról, hogy megújult az esztergomi Vitéz János német nemzetiségi katolikus iskola, találkozót tartottak Pécsett a Baranya megye területén működő plébániai és lelkiségi közösségek vezetői, Veres András győri püspök, a magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be szentmisét az alapításának 20. évfordulóját ünnepelő győri Szent Anna Otthon kápolnájában, nyílt napokat hirdet a piaristák növendékháza, nemzetközi kánonjogi konferenciát tartottak a Pázmányon, és negyedik lett a magyar válogatott a papi futsal-Európa-bajnokságon.

A 8. oldalon a házasság hete rendezvényeiből szemezgettünk. A programsorozat záró szentmiséjét Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke mutatta be a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban február 18-án.

A 9. oldalon interjúnkban életéről és hivatásáról kérdeztük a hetvenesztendős Rokay Zoltánt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzorát, aki immár húsz éve áll a 2. számú keresztény bölcseleti tanszék élén.

Ugyanitt adunk hírt arról, hogy a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéseként a jelenleg Esztergomban található missziós keresztútnak indul a Kárpát-medencében, hogy bejárja a katolikus egyházmegyéket. A zarándokút Máriapócsról indul.

A 11. oldalon Kapui Jenő mosonmagyaróvári plébánost mutatjuk be a Villanófényben című sorozatunkban, hírt adunk arról, hogy harmincadik éve ünneplik a betegek világnapját a kistarcsai kórház Flór Ferenc termében, és új templom épül Hódmezővásárhelyen.

A Mozaik rovatban olvasóink figyelmébe ajánljuk Szent Pio atya imáját, amelyet a megpróbáltatások közepette imádkozva mélyebb, érettebb hitre juthatunk. Illetve hírt adunk arról, hogy a világhírű énekes, Céline Dion édesanyja megvallotta, amikor a lányával várandós volt, egy pap hatására mondott nemet az abortuszra.

A Mértékadó kulturális mellékletünkben Mészáros Ákos az Uránia Nemzeti Filmszínház dokumentumfilm-sorozatának következő darabja apropóján David Hockney, az angolok legismertebb kortárs festőjének életművét mutatja be.

Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy Ödön felesége, Csinszka összegyűjtött verseit Petrőczi Éva ajánlja olvasóink figyelmébe.

A Nézőpont rovatban Bodnár Dániel a Vétlen Baltazár című francia–svéd filmdrámáról ír. Robert Bresson alkotása a gonosz hatalmáról és az ártatlanok sorsáról szól.

Az Olvasólámpa rovatban bemutatjuk az Akiket Isten kihívott csatára című könyvet, amely negyvenöt egykori hadifogoly szavával szól a fogságról a világháborúk borzalmában. Baranyai Béla pedig az Etika és felelősség a pénzügyi életben című kötetet ismerteti. A könyv bemutatja a pénzügyi várakozások és vágyak féken tartásának útját, amely a személyes kapcsolatok hangsúlyozása, a rendszer működésének egyszerűsítése, és a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi kultúra növelése által valósulhat meg.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon Duna-parti sétára hívja meg olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
magyar-egyhazi-delegacio-targyalt-vatikanban-erdo-peter-biboros-osszefoglaloja
Magyar egyházi delegáció tárgyalt a Vatikánban – Erdő Péter bíboros összefoglalója

Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével magyar egyházi küldöttség tárgyalt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról március 15-én, csütörtökön a Vatikánban. A megbeszélés témáit a Vatikáni Rádió számára foglalta össze a főpásztor.

2018. március 16. péntek
a-hazaert-mutatott-be-szentmiset-babel-balazs-ersek-nemzeti-unnepunkon-kalocsan
A hazáért mutatott be szentmisét Bábel Balázs érsek nemzeti ünnepünkön Kalocsán

Március 15-én a hazáért mutatott be szentmisét Bábel Balázs érsek a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2018. március 16. péntek