Megjelent az Új Ember 2018. szeptember 30-i száma

Kultúra – 2018. szeptember 28., péntek | 9:51

Az Új Ember ez évi 39. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


A címlapon tudósítást közlünk a Pápai Missziós Művek országos találkozójáról, mely során a gazdagréti Szent Angyalok-templomban a Missziós Gyermekek Társaságának új tagjait avatták. Interjút olvashatnak Michael August Blume-mal, a Szentszék új magyarországi nagykövetével. Kaszap Istvánra, a fiatalon elhunyt jezsuita novíciusra emlékeztek az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten felidézték a fiatal hitvalló emlékét.

Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívja a gyermekeket, hogy közösen imádkozzák a rózsafüzért a világ békéjéért október 18-án 9 órától. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

A 2. oldalon Ferenc pápa szeptember 19-i katekézise olvasható, ezúttal a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett. A Szentatya elmélkedése mellett ezen az oldalon hírt adunk arról, hogy a Vatikán és Kína szeptember 22-én történelmi jelentősegű ideiglenes megállapodást kötött a kínai katolikus püspökök kinevezéséről. Az egyezményről kiadott szentszéki közlemény teljes szövegét közöljük.

A 3. oldalon folytatódik riportunk a Pápai Missziós Művek országos találkozójáról és tudósításunk a Párbeszéd Házában megrendezett Kaszap István-emlékestről.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus, és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon olvashatják összefoglalónkat a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében a hűtlenség megelőzéséről szóló előadásról, amelyet Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológus, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus tartott. Arról is beszámolunk, hogy befejeződött a Pannonhalmi Főapátság budapesti tanulmányi házában egy éven át tartó átalakítás. Az épületbe visszaköltöző szerzetesek a laikus közösséggel együtt adtak hálát szeptember 22-én.

A 6. oldalon hírt adunk arról, hogy a Fájdalmas Anya nagy múltú búcsúját az egykori szervita templom udvarán tartották szeptember 16-án Egerben. Az ünnepi szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be. Erőgyűjtés és újrakezdés (A Veszprémi Egyházmegye a XVII. században) címmel rendeztek egyháztörténeti konferenciát szeptember 6-án a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban. Szeptember 15-én tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án hat évre választotta meg Bérczi L. Bernát eddigi kormányzó perjelt a monostor apátjává. Ezen az oldalon közöljük Sághy Marianne,a Közep-európai Egyetem tanára, a történelemtudomány kandidátusa, a Magyar Patrisztikai Társaság, és a Magyar Hagiográfiai Társaság alapító tagjának, az utóbbi elnökének halálhírét. Az elhunyt tudóstól Baán Izsák bencés szerzetes búcsúzik írásával.

A 7. oldalon beszámolunk a Katolikus Tábori Püspökség szeptember 22-i máriaremetei zarándoklatáról, melyre a katonák és hozzátartozóik voltak hivatalosak. Hírt adunk Antal Veronika moldvai csángó vértanú boldoggá avatásáról, valamint tudósítást közlünk a Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban megtartott Országos Lelkipásztori Fórumról, amelynek megnyitó szentmiséjén Erdő Péter bíboros, prímás volt a főcelebráns és a szónok.

A Család oldalon beszélgetést olvashatnak a hazai Házas Hétvége közösség kommunikációs felelősével, az ötgyermekes Gregor házaspárral abból az alkalomból, hogy október 4. és 7. között Esztergomban tartja ülését a világméretű Házas Hétvége lelkiségi mozgalom Európa Tanácsa.

A 9. oldalon folytatódik interjúnk az amerikai származású, magyar felmenőkkel is rendelkező Michael August Blume-mal, a Szentszék új magyarországi nagykövetével.

A 11. oldalon búcsúzunk a közelmúltban elhunyt Rónay László irodalomtörténésztől, az Új Ember volt főszerkesztőjétől, valamint Gaál Endre biblikus professzortól, esztergomi nagypréposttól.

A Mozaik oldalon a negyven évvel ezelőtt, 1978. augusztus 26-án pápává választott Albino Luciani, azaz I. János Pál frappáns mondásaiból olvashatnak válogatást.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Lőrincz Sándor ír a Munkácsy-díjas Bors István szobrászművész és felesége, Honty Márta iparművész alkotásairól. Műveikből nyílt tárlat Kaposváron, az Együd Árpád Városi Kulturális Központban. Jékely Zoltánra emlékezik Petrőczi Éva annak apropóján, hogy a költő varázslatos világának bemutatására vállalkozott a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A DVD-n látható Mária Magdolna című angol történelmi filmet Bodnár Dániel elemzi, a Volt egyszer egy Vadnyugat és A párduc című nagysikerű filmek egykori szereplője Claudia Cardinale budapesti látogatását Mészáros Ákos örökíti meg, miközben az Uránia moziban folytatódó II. Budapesti Klasszikusfilm-maratonról is ír.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban a martonvásári arborétumba kalauzolja olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria