Megjelent az Új Ember 2019. február 10-i száma

2019. február 6., szerda | 19:45

Az Új Ember ez évi hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon indul interjúnk a Családok Jézusban közösség magyarországi vezetőivel, Gorove Lászlóval és Krisztával. A harmincnyolc éve házas pár képviseli idén a médiában a Házasság Hete rendezvénysorozatot, amelyet február 10. és 17. között tartanak. A beszélgetésben őszintén vallanak a kapcsolatukról, valamint sok szó esik az általuk kezdeményezett és kidolgozott jegyesfelkészítésről, amelyben már több mint ezer házaspár részesült. Így vallanak a Családok Jézusban közösségről: „Annyiban különbözik egy plébániai házascsoporttól, hogy mi Jean Vanier-nek, a Bárka közösség alapítójának A közösség című könyvében megfogalmazottak nyomán nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy ne csak belső, hanem külső célunk is legyen. A belső célunk természetesen az, hogy meg tudjuk beszélni valakivel a házasságunk során felmerülő kérdéseinket, problémáinkat. A külső cél pedig, amire a közösségi tagsággal minden házaspár ígéretet tesz, az, hogy másokért is dolgozik: házassági felkészítést végez, segít a lelkigyakorlatokon.”

Az Országos Lelkipásztori Intézet január 28. és 31. között Egerben rendezte meg az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokat. A négynapos találkozóra az ország minden tájáról és a határon túlról is szép számmal érkeztek résztvevők. A ferencesek szervezésében idén csaknem negyvenen jöttek Kárpátaljáról is – ők másokhoz hasonlóan arról számoltak be, hogy amit Egerben hallanak, abból táplálkoznak egész évben. A találkozón megjelent mintegy kétszáz pap, szerzetes, lelkipásztori kisegítő Keresztből fakadó élet címmel a szenvedés, a veszteségek, az Eucharisztia, a vértanúság, a szentté válás kérdéseivel foglalkozott, egy napot pedig az ifjúságpasztorációnak szenteltek. Papp Miklós morálteológus a találkozón beszédében kiemelte: életünk vezérlő elve a krisztusi boldogságeszmény legyen, annak tudata, hogy az Atyától akart helyünkön vagyunk, és szeretünk. Aki egész életében a Krisztussal való barátságot építi, mélyíti, az biztos lehet abban, hogy Jézus ott fog állni a betegágyánál is.

Udvardy György pécsi megyéspüspök a lelkipásztori napokon többek közt a búzamag törvényéről beszélt: a kenyérben ott van a megtöretés és az életadás. Az Eucharisztia a kereszt gyümölcse, áldozat, lakoma, a megtört kenyérben osztozó testvéri közösség alapja.

A megszentelt élet napjának (február 2.) előestéjén a budapesti Örökimádás-templomban imaest keretében adtak hálát a szerzetesekért, a házasokért és az egyedülállókért. Nagy Bálint jezsuita szerzetes arról beszélt, hogy az a fontos, Isten mit tesz, és nem az, hogy mi mit teszünk. Sokfélék vagyunk, a meghívásunk azonban hasonló. A forráshoz akarunk menni, Isten országának jelenlétére próbálunk ráérezni; mindenki ott, ahol éppen van.

A Mozaik rovatban többek közt arról olvashatnak, hogy Ferenc pápa január 21-én reggel bemutatott szentmiséje után találkozott Bernadette Moriau nővérrel, aki egy 2008-as lourdes-i zarándoklat után hirtelen újra tudott járni, pedig előtte negyven évig szenvedett ülőideg-gyulladásban, amely részleges paralízissel is járt. A francia szerzetesnővér gyógyulása a kegyhelyen történt legutóbbi, szám szerint 70. elismert csoda.

A Mértékadó kulturális mellékletünkben Szász Júlia színművésszel igazságérzetről, versszavalásról, Csehov-drámákról beszélget Mészáros Márton. A színésznő a Körhinta című klasszikus film színpadi változatában, a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában játssza a női főszereplő, Mari karakterét. Legutóbb Aradon aratott nagy sikert.

Lőrincz Sándor a tavalyi Somogyi Prima díjas Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaságot mutatja be. Az 1904-ben alapított szervezet az irodalmi és a művészeti élet reprezentánsait is bevonja munkájába, határon innen és túl.

A Teológia rovatban Johannes Scotus Eriugena Szent János evangéliumának prológusához írt kommentárját Baranyai Béla ajánlja. Mint írja, A szellem sasmadarának hangja című kötet nem csak azért érdekes, mert általa egy kivételes filozófus-teológus gondolataival ismerkedhetünk meg. Igazi csemege azoknak is, akik szeretik a szép kiállítású könyveket.

Pallós Tamás a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-templomban tizenhat hónapon át tartó feltáró, renoválási munkálatok során megújult késő gótikus Mátyás-oratóriumról ír, amelyet a tavalyi Mátyás-év lezárásaként, január 25-én Derdák Éva festő-restaurátor és Osztie Zoltán plébános mutatott be a média képviselőinek.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban emlékeket idéz, régi városligeti, állatkerti történeteket.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: média
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle