Megjelent az Új Ember 2019. február 17-i száma

Kultúra – 2019. február 13., szerda | 19:28

Az Új Ember ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ér véget. Ehhez kapcsolódva a címlapon kezdődik Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írása a házasság öröméről és küldetéséről Nem jó az embernek egyedül lennie címmel.

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az eltelt évtizedekről a szervezet elnökével, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetessel olvashatnak interjút. „Értékorientáltak vagyunk, azaz semmit sem vállalunk érdekből, önmenedzselési célból, csak azért, hogy jó színben tűnjünk fel. Ez gyakran a legnehezebb és legkilátástalanabbnak tűnő feladatok elé állít bennünket. Talán úgy is mondhatom, ezek ránk találnak” – mondja Kozma atya, aki az interjúban arról is beszél, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szülőanyja a zugligeti plébániai közösség volt, amely a máltai szellemiséget már korábban a magáévá tette: felismerte, hogy istenszeretet nem létezik emberszolgálat nélkül.

Ferenc pápának az Egyesült Arab Emírségekben tett történelmi jelentőségű apostoli útjáról is olvashatnak lapunkban. Ezzel kapcsolatban Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség magyarországi vezetője arról ír, hogy az Arab-félszigeten korábban sohasem járt még pápa. A Szentatya közös nyilatkozatot írt alá Ahmad et-Tajjeb sejkkel, a kairói al-Azhar Egyetem főimámjával az emberi testvériségről, a világbéke és az együttélés érdekében. „Lesznek, akik szerint a dokumentum csak írott malaszt marad majd. Nem szabad azonban lebecsülni annak jelentőségét, hogy a találkozóra, a pápai misére és a nyilatkozatra az arab világ szívében került sor, és arab televíziók egyenes adásban közvetítették. Ez mélyből fakadó változásokat indíthat el” – mutat rá Szőke Péter.

Erdő Péter bíboros, prímás február 5-én látogatást tett a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnáziumban. A főpásztor megáldotta az egyházmegyei fenntartásba vett, Prima Primissima díjas zenei intézmény épületét és egész közösségét. A főpásztor többek közt arról beszélt, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szeretné bevonni az iskolát a kántorképzés rendszerébe. Hangsúlyozta, hogy a képzés magas színvonalának biztosítása rendkívül fontos, tekintettel arra, hogy a falvakban gyakran a templom az egyetlen hely, ahol klasszikus zenét hallhatnak az emberek. A kántorok nyújtotta zenei szolgálat a település kulturális megtartó erejét is növelheti.

Nem számít, hogy sok anglikán katolizál. Csak az a fontos, hogy Jézus tanítványai legyenek – fogalmazott Justin Welby canterburyi érsek nemrég egy interjúban. Tíz évvel ezelőtt, 2009-ben XVI. Benedek pápa tette lehetővé az anglikánok számára, hogy úgynevezett személyi ordinariátust létrehozva, saját egyházi struktúrájukat és liturgikus hagyományukat megőrizve beléphessenek a Katolikus Egyházba. „Az a fontos, hogy az emberek Jézus Krisztus tanítványai legyenek. Nem igazán érdekel, hogy az anglikán, a római katolikus, az ortodox, a pünkösdi, az evangélikus vagy a baptista egyházhoz tartoznak-e. Ők Krisztus hű tanítványai” – mondta az interjúban a canterburyi érsek.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben bemutatjuk az 1951-ben született amerikai videoművészt, Bill Violát, aki évtizedek óta készít olyan alkotásokat, amelyek szétfeszítik a festészet hagyományosan értelmezett kereteit épp úgy, mint a szakrális alkotások határairól alkotott általános elképzelést. Videomunkái a ’70-es évek óta rendszeresen megjelennek kiállítótermekben: idehaza többek között a Hírhozó című, eredetileg az angliai Durham katedrálisa számára 1996-ban készített alkotását láthatta a közönség a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ Messiások című, 2009-es gyűjteményes kiállításán.

Mészáros Ákos ajánlja a Görgei Artúrnak, az 1848–49-es szabadságharc hős, kiemelkedő tehetséggel megáldott tábornokának emléket állító kiállítást, amely a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg június 23-ig. „Nagy ember volt Görgei Artúr – úgy a cselekvés órájában, mint a nemes büszkeséggel elviselt néma szenvedés hosszú évtizedeiben. Küzdött, mint az oroszlán, s amidőn a küzdelem folytatásának céltalan voltáról meggyőződött, habozás nélkül vette magára a befejezés egész ódiumát és tűrte egyetlen jajszó nélkül a félrevezetett nemzet átkait és gyűlöletét” – mondta a tábornok temetésén Tisza István miniszterelnök.

Lőrincz Sándor a Kaposvárról világhódító útjára indult Gyenes Jánosról ír, aki viszonylag rövid idő alatt beírta nevét az egyetemes fotográfiatörténetbe.

A Nézőtér rovatban Paksa Balázs két idei kosztümös történelmi filmet mutat be, a Két királynő és A kedvenc címűt. Baranyai Béla a Tisztogatók című dokumentumfilm kapcsán hívja közös gondolkodásra az olvasókat: a YouTube-ra naponta ötszáz órányi videót töltenek fel, a Twitteren 450 ezer tweetet, a Facebookon két és fél millió posztot tesznek közzé a felhasználók; de amit feltöltenek, nem biztos, hogy fent is marad – vajon ki dönti el, hogy ebből a hihetetlen mennyiségű információból mit kell törölni; és milyen szempontokat vesz figyelembe?

Schmidt Egon Természetrajz rovatában ezúttal a galambokról olvashatunk, melyek talán nem is olyan szelíd madarak, mint ahogy gondoljuk róluk.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria