Megjelent az Új Ember június 17-i száma

Kultúra – 2018. június 15., péntek | 11:37

Az Új Ember ez évi huszonnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapról indul riportunk a győri Szeretetnapról. A jótékonysági fesztivált Böjte Csaba ferences szerzetes és általa pártfogolt gyerekek részvételével és javára rendezték meg immár tizenhatodik alkalommal, „Adj örömmel!” mottóval.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek gondolatait olvashatják Kérjétek az aratás Urát! címmel a papi hivatásról. Összefoglalót közlünk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyári rendes üléséről és tudósítást az esztergomi bazilikában június 9-én tartott pap- és diakónusszentelésről, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás végzett.

A 2. oldalon folytatjuk Ferenc pápa katekézisét a bérmálásról. Hírt adunk arról, hogy vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes, és Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök csaknem ötven fiatalt részesített a bérmálás szentségében a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban.

A 3. oldalon folytatjuk a tudósítást az esztergomi pap- és diakónusszentelésről. Hírt adunk a kalocsai Jézus Szíve-búcsú körmenetéről is, amelyet Bábel Balázs érsek vezetett. Az érsek papszentelések alkalmából írt gondolatait szintén ezen az oldalon közöljük.

A Tanítás és lélek oldalon a liturgikus és lelkiségi cikkek mellett Udvardy György püspök biblikus írását is olvashatják.

Az 5. oldalon folytatjuk a győri Szeretetnapról szóló riportunkat, és itt kapott helyet a Veszprémi Főegyházmegye hittanosainak találkozójáról szóló összefoglaló. A találkozó kezdetén a Tihanyi Bencés Apátságban június 2-án mintegy hétszáz fiatal gyűlt össze, a szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek a bencés atyákkal, valamint a résztvevőkkel érkezett papokkal együtt mutatta be.

Az Egyház rovatban beszámolunk arról, hogy a Miskolci Egyházmegye Cigánymissziós és Koordinációs Irodája idén is meghirdette iskolatáska- és tanszergyűjtési akcióját. Eucharisztikus ifjúsági találkozót és lelkigyakorlatot tartottak Homrogdon, ahol a templom búcsúünnepéhez kapcsolódó eseményen Ternyák Csaba egri érsek és Bíró László püspök is előadást tartott.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége május 31-én lelkinapra hívta az egyházmegye területéről azokat, akik sekrestyési szolgálatot látnak el, és a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK) május 31-én tartotta legutóbbi plenáris ülését, ezúttal a Zirci Ciszterci Apátságban.

Riportot közlünk a Katolikus Szeretetszolgálat mátraverebély-szentkúti zarándoklatáról, és hírt adunk arról, hogy Japánban június 5-én elhunyt a világ legidősebb szerzetesnővére. A spanyol származású Victoria de la Cruz az adorácios nővérek rendjének tagja volt. A közeljövőben ünnepelte volna a 111. születésnapját.

A Család oldalon olvashatnak a lengyelországi Lednica-mezőn huszonkettedik alkalommal megtartott ifjúsági találkozóról. A mintegy nyolcvanötezer fiatalt Ferenc pápa is üdvözölte üzenetében.

Itt adunk hírt arról, hogy alapításának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola közössége.

A 9. oldalon olvasható interjúnkban életéről és hivatásáról vall Németh Emma szociális testvér, akinek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott. Az elismerést Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át június 5-én Budapesten.

A 11. oldalon pappá szentelésükre készülő diakónusokat szólaltattunk meg. Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök, Kovács Zoltánt pedig szeptember 8-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

A Mozaik oldalon többek közt arról olvashatnak, hogy a budapesti Szent István-bazilika Mária Termében mutatták be június 6-án A bőrünk alá bújt Isten című könyvet, amelyben Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel. A kötetet Versegi Beáta, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetese ismertette.

Mértékadó kulturális mellékletünkben olvasóink megismerkedhetnek Vollein Ferenc autodidakta festővel, a vele készült interjú segítségével, amelynek címe: Az élő Isten érdekel.

Ribáry Zoltán mutatja be a május végén átadott és megáldott Váci Püspöki és Káptalani Levéltárat.

Tudósítást adunk közre a május 30-án a Szent István-bazilikában megtartott szentmiséről, amelyet államalapító királyunk tiszteletére mutattak be, s amelynek főcelebránsa Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök volt. A misét a szent király, valamint a közelmúltban elhunyt erdélyi református néprajzkutató, Kallós Zoltán, illetve Halmos Béla tiszteletére mutatták be.

Baranyai Béla könyvajánlójában A csönd ereje – A zaj diktatúrájával szemben  című művet ismerteti. A Robert Sarah bíborossal készült interjúkötet a Szent István Társulat gondozásában jelent meg, és kapható az Új Ember könyvesboltjában, vagy megrendelhető az Új Ember webáruházában.

Az Országos Széchényi Könyvtár július 26-ig megtekinthető képregény-kiállítását Mészáros Ákos mutatja be.

A kulturális ajánló zárásaként Paksa Balázs a sci-fi műfajából válogatott műveket filmkritikájához.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria