Megjelent az Új Ember március 11-i száma

2018. március 9. péntek 09:06

Az Új Ember ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember március 11-i számának címlapképén a szegedi dóm előtt játszó gyerekeket láthatunk. Március 3-án a téli időjárással dacolva tartottak árvízi emléknapot a dómban és környékén. A széles körű összefogással megvalósult rendezvénynek a plébánia és Kondé Lajos plébános volt a házigazdája. A napot Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök nyitotta meg, és a záró szentmisét is ő mondta.

Február 28-án a Szentatya folytatta a szentmiséről tartott katekéziseit. Ezúttal a mise második részére, az eucharisztia liturgiájára áttérve az adományok előkészítéséről volt szó. Ferenc pápa elmélkedését a 2. oldalon olvashatják.

„XII. Piusz emlékére nem fát, hanem erdőt kellene ültetni” – mondta a Szent István Társulat rendezvénysorozatának február 26-i alkalmán Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök, aki XII. Piusz és a zsidók címmel tartott előadást. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is.

Máriapócsról indult útjára a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. Háromméteres tölgyfa vázát honfoglalás kori motívumkincsünket idéző bronzborítás díszíti. Ozsvári Csaba ötvösművész alkotásában szentjeink ereklyéi rejlenek.

A Szólj be a papnak! rendezvénysorozat legutóbbi beszélgetésén Gombkötő Beáta evangélikus lelkésznő, Fábry Kornél római katolikus pap és Boros Dávid baptista lelkipásztor várta a kérdéseket. Riportunkat és beszámolónkat a 3. oldalon olvashatják.

Tanítás és lélek oldalunkon Fehérváry Jákó bencés szerzetes a „tiszta templomról”, míg Udvardy György pécsi megyéspüspök az Atya szeretetéről elmélkedik.

Hírt adunk többek között arról is, hogy Ternyák Csaba egri érsek ökumenikus kápolnát áldott meg február 27-én Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházában.

Halmos Ábel OSB, a Szent Mauríciusz-monostor perjele kérésére Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök egy Szent Gellért Székesfehérváron őrzött ereklyéjéből leválasztott partikulát ajándékoz a bakonybéli bencés közösségnek. A relikviát március 24-én helyezik el a templom új oltárában.

A Szent Fausztina Irgalmasság Háza szolgálat önkéntesei február 24-én lelkinapon vettek részt Varga László kaposvári megyéspüspök vezetésével.

A martfűi Szent Tamás-templomban március 3-án ünnepi szentmisét mutatott be Beer Miklós váci megyéspüspök az 1957-ben meggyilkolt Kenyeres Lajos tiszavárkonyi plébánosra emlékezve.

Jó hír, hogy a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika február 28-án, hajnali négy órakor újra megnyitotta kapuját.

A 9. oldalon Mihályi Jeromossal, az újonnan megválasztott tihanyi perjellel készített interjúnkat olvashatják.

Ferenc pápa elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn fogunk ünnepelni. Az új liturgikus emléknapról Kovács Zoltán mariológus írt elemzést.

Mozaik oldalunkon többek között egy Kenyában önkénteskedő 93 éves nagymamáról olvashatnak.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a Magyar Képzőművészeti Egyetem A felejtés emlékei című kiállítását ismertetjük.

Michels Antal józsefvárosi plébános kávéházi beszélgetésének ezúttal Hobo volt a vendége. Az esemény összefoglalóját az 5. oldalon találják.

A Szent Patrik legendája című, 2000-ben készült film mellett két friss moziról is olvashatnak lapunkban: a Steven Spielberg által rendezett A Pentagon titkai című alkotásról; valamint a Marvel-moziverzum legújabb részéről, a Fekete Párducról. Schmidt Egon ornitológus ezúttal a harkályokról írt.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: média
Vezető híreink - olvasta már?
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök
mysterium-fidei-megjelent-vi-pal-enciklikaja-magyar-nyelven
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar nyelven

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben – ötvenhárom év elteltével – először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.

2018. március 22. csütörtök