Megjelent az Új Ember március 11-i száma

2018. március 9. péntek 09:06

Az Új Ember ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember március 11-i számának címlapképén a szegedi dóm előtt játszó gyerekeket láthatunk. Március 3-án a téli időjárással dacolva tartottak árvízi emléknapot a dómban és környékén. A széles körű összefogással megvalósult rendezvénynek a plébánia és Kondé Lajos plébános volt a házigazdája. A napot Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök nyitotta meg, és a záró szentmisét is ő mondta.

Február 28-án a Szentatya folytatta a szentmiséről tartott katekéziseit. Ezúttal a mise második részére, az eucharisztia liturgiájára áttérve az adományok előkészítéséről volt szó. Ferenc pápa elmélkedését a 2. oldalon olvashatják.

„XII. Piusz emlékére nem fát, hanem erdőt kellene ültetni” – mondta a Szent István Társulat rendezvénysorozatának február 26-i alkalmán Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök, aki XII. Piusz és a zsidók címmel tartott előadást. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is.

Máriapócsról indult útjára a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. Háromméteres tölgyfa vázát honfoglalás kori motívumkincsünket idéző bronzborítás díszíti. Ozsvári Csaba ötvösművész alkotásában szentjeink ereklyéi rejlenek.

A Szólj be a papnak! rendezvénysorozat legutóbbi beszélgetésén Gombkötő Beáta evangélikus lelkésznő, Fábry Kornél római katolikus pap és Boros Dávid baptista lelkipásztor várta a kérdéseket. Riportunkat és beszámolónkat a 3. oldalon olvashatják.

Tanítás és lélek oldalunkon Fehérváry Jákó bencés szerzetes a „tiszta templomról”, míg Udvardy György pécsi megyéspüspök az Atya szeretetéről elmélkedik.

Hírt adunk többek között arról is, hogy Ternyák Csaba egri érsek ökumenikus kápolnát áldott meg február 27-én Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházában.

Halmos Ábel OSB, a Szent Mauríciusz-monostor perjele kérésére Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök egy Szent Gellért Székesfehérváron őrzött ereklyéjéből leválasztott partikulát ajándékoz a bakonybéli bencés közösségnek. A relikviát március 24-én helyezik el a templom új oltárában.

A Szent Fausztina Irgalmasság Háza szolgálat önkéntesei február 24-én lelkinapon vettek részt Varga László kaposvári megyéspüspök vezetésével.

A martfűi Szent Tamás-templomban március 3-án ünnepi szentmisét mutatott be Beer Miklós váci megyéspüspök az 1957-ben meggyilkolt Kenyeres Lajos tiszavárkonyi plébánosra emlékezve.

Jó hír, hogy a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika február 28-án, hajnali négy órakor újra megnyitotta kapuját.

A 9. oldalon Mihályi Jeromossal, az újonnan megválasztott tihanyi perjellel készített interjúnkat olvashatják.

Ferenc pápa elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn fogunk ünnepelni. Az új liturgikus emléknapról Kovács Zoltán mariológus írt elemzést.

Mozaik oldalunkon többek között egy Kenyában önkénteskedő 93 éves nagymamáról olvashatnak.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a Magyar Képzőművészeti Egyetem A felejtés emlékei című kiállítását ismertetjük.

Michels Antal józsefvárosi plébános kávéházi beszélgetésének ezúttal Hobo volt a vendége. Az esemény összefoglalóját az 5. oldalon találják.

A Szent Patrik legendája című, 2000-ben készült film mellett két friss moziról is olvashatnak lapunkban: a Steven Spielberg által rendezett A Pentagon titkai című alkotásról; valamint a Marvel-moziverzum legújabb részéről, a Fekete Párducról. Schmidt Egon ornitológus ezúttal a harkályokról írt.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: média
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd
ader-janos-adventi-ebeden-fogadta-magyarorszagi-tortenelmi-egyhazak-vezetoit-92892
Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

Áder János köztársasági elnök december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

2018. december 18. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 19.

Adventi kalendárium – 2018. december 19.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 19.

Mai evangélium – 2018. december 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 1,5–25

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle