Megjelent az Új Ember március 25-i száma

Kultúra – 2018. március 23., péntek | 9:03

Az Új Ember ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember március 25-i számának címoldalán indul összeállításunk a Győri Egyházmegye többnapos ünnepéről, a Könnyező Szűzanya búcsújáról – ehhez kapcsolódva az első alkalommal megrendezett győri ifjúsági zarándoklatról, a papok zarándoklatáról, melynek meghívott szónoka Varga László kaposvári megyéspüspök volt, valamint az egyházmegye híveinek zarándoklatáról, melyen Böjte Csaba ferences szerzetes tartott elmélkedést.

Hírt adunk arról, hogy felavatták az észak-iraki Erbílben azt az iskolát, amely a magyar katolikus hívek adományaiból, valamint magyar állami támogatásból épült fel. A címoldalon kezdődik tudósításunk a magyarországi kispapok szegedi találkozójáról, és írunk a nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetett egyházi személyekről is.

A második oldalon folytatódik Ferenc pápa katekézissorozata a szentmiséről, valamint vatikáni tudósításunk a Szent Egyed közösség alapításának ötvenedik évfordulójáról, mely alkalomból a közösség a Szentatyával találkozott.

A 3. oldalon folytatódik a győri Könnyező Szűzanya búcsújáról készült összeállításunk.

A Tanítás és lélek oldalon többek közt Füzes Ádám virágvasárnapi biblikus jegyzetét és Ivancsó István görögkatolikus lelkiségi írását közöljük.

Az 5. oldalon hírt adunk arról, hogy Erdő Péter bíboros, prímás Norvégiába látogatott, majd a magyar küldöttség élén a Vatikánban tárgyalt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról. Beszámolunk arról is, hogy az európai szerzetesi elöljárók vezetőjévé választották Labancz Zsolt piarista tartományfőnököt.

Egyház rovatunkban tudósítást közlünk a magyarországi kispapok szegedi találkozójáról, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanulmányi napjáról, melyen az Eucharisztia volt a központi téma. Hírt adunk arról, hogy katolikus gimnáziumként születik újjá az egykori tatabányai bányakórház, valamint arról, hogy Szent Gellért-ereklyét kapott a bakonybéli bencés közösség. Világegyházi kitekintésben a szíriai apostoli nuncius drámai beszámolóját adjuk közre a közel-keleti országban zajló polgárháborúról.

A Család rovatban magyar nőgyógyászok lengyelországi katolikus szellemiségű továbbképzéséről, valamint a Budapesten, a pasaréti Páduai Szent Antal-templomban misztériumjáték formájában előadott, nagyszabású Passióról írunk.

A 9. oldalon Szent József és a mai apák címmel interjút olvashatnak Elekes Szende pszichológussal.

A 11. oldalon közöljük a nemzeti ünnepen kitüntett, Egyházhoz kapcsolódó személyek névsorát, folytatódik a Brenner János boldoggá avatására való előkészületet segítő sorozatunk, és búcsúzunk az Új Ember volt kollégájától, Tóbi Györgytől, akinek rövid írását is közzétesszük lapunkban.

A Mozaik rovatban a misekánonban szereplő női szentekről és a Szent József-imáról írunk, valamint arról, hogy a Fekete Párduc című film egyik sztárja Letitia Wright egy interjúban vallott hitéről, istenkereséséről.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Lőrincz Sándor ír arról, hogy emlékházzá alakítják Udvardi Erzsébet badacsonytomaji műteremlakását.

A Filmtörténelem rovatban Bodnár Dániel a mozi „gyermekkorának” időszakába kalauzolja az olvasókat, és Jézus életéről készült filmeket mutat be.

Mészáros Ákos ezúttal Várnai Jakab ferences szerzetes, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora Szentföldről szóló előadását foglalja össze.

Naplójegyzeteket olvashatunk 1945 húsvétjáról, és Schmidt Egon a fővárosi állatkertbe kalauzolja olvasóinkat egy sétára.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria