Megjelent az Új Ember november 12-i száma

Kultúra – 2017. november 10., péntek | 9:02

Az Új Ember ez évi negyvenhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember november 12-i számának címlapján indul a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatát bemutató riportunk, a piaristák jubileumi évének eseményeit, „gyümölcseit” összegző interjúnk Labancz Zsolt tartományfőnökkel, valamint a Mindszenty-emlékérmek átadásáról szóló tudósítás.

A 2. oldalon a kezdődik Ferenc pápa programbeszéde Európa újragondolásáról. A beszéd második részét következő lapszámunkban közöljük.

A 3. oldalon bemutatjuk a nyolcvanéves herminamezői Szentlélek-plébániatemplomot. November 5-én a felszentelés évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek és Udvardy György pécsi megyéspüspök koncelebrálásával.

Arról is tudósítunk, hogy egészalakos Mindszenty-szobrot helyeztek el a józsefvárosi Mindszenty téren; Kecskeméten Pintér Gábor érsek, Belarusz apostoli nunciusa megáldotta a Szegények Kenyere keresztet, amelyet a népkonyhát üzemeltető Karol Wojtila Barátság Központ állíttatott; Csákváron pedig Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg a Szent Vince Otthon megújult kápolnáját.

Tanítás és lélek rovatunkban Nagy Szent Albert életéről és szellemtörténeti jelentőségéről olvashatnak, és többek közt Dejcsics Konrád bencés szerzetes elmélkedik Jézus példabeszédeiről.

A Nézőpont rovatban Dávid Katalin művészettörténész mondja el gondolatait napjaink égető problémájáról, a migrációról. Hírt adunk arról, hogy Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke főcelebrálásával szentmise keretében került sor a győri Papnevelő Intézet növendékeinek beöltözési és akolitusavatási szertartásáról a szeminárium kápolnájában.

Egyházi híreink közt a Katolikus Karitász kárpátaljai orvosmissziójáról, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeinek megújulásáról olvashatnak. Ugyanitt kapott helyet Varga László kaposvári megyéspüspök reformációról szóló beszédének rövid összefoglalása is.

Külhoni híreink Nagybecskerekről, Kassáról, és Szatmárnémetiből érkeztek. Hírt adunk arról is, hogy a bretagne-i hívek továbbra sem adják fel a harcot, küzdenek Szent II. János Pál szobráért, amelyről le akarják vetetni a keresztet.

Család rovatunkban, a 8. oldalon folytatódik a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatáról szóló riport, és itt számolunk be a pedagógusok számára szervezett egyeki imaiskoláról is.

Labanc Zsolt piarista tartományfőnök a rend jubileumi alkalmait összegzi, és ismerteti a legfontosabb tudnivalókat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában november 16-án nyíló évfordulós kiállításról.

A 11. oldalon a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében elmélkedést közlünk az ünnepi eseményre való felkészülést segítő imádságról, valamint a Krisztus Király ünnepére szervezett egyórás szentségimádásról, amelyre a Kárpát-medence minden részében készülnek a katolikusok.

A Mozaik oldalon Kovács Zoltán mariológus bíztat mindenkit arra, hogy október hónap múltával is vegye kézbe és imádkozza a szentolvasót, ha lehet nap, mint nap.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmával Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező gondolatait tolmácsoljuk a Luther Márton életéről szóló tízrészes sorozatáról, amelyet Duna Televízió közvetít. A művész a filmmel kapcsolatos további terveiről is beszélt a Mértékadónak.

Hazanéző rovatunkban „Dunántúl Athénjába”, Pápára kalauzoljuk olvasóinkat. Kultúrtörténeti sétánk az ősi református kollégiumtól a könyvtáron át az Újtemplomig tart.

Az Olvasólámpa rovatban Angster József 19. századi neves orgonaépítő életrajzát és Juhász Előd Zeneközelben című interjúkötetét mutatjuk be.

Filmsorozatokról ír Paksa Balázs a Nézőpont rovatban, ismertetve A korona és a Tabu című eposzt.

Schmidt Egon pedig ezúttal otthoni akváriumának színpompás élővilágát mutatja be.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria