Megjelent az Új Ember november 5-i száma

Kultúra – 2017. november 3., péntek | 9:38

Az Új Ember ez évi negyvenötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember november 5-i számának címlapképén festésbe belefeledkezett óvodásokat láthatunk. Az újpesti Szent János apostol-óvoda idén tizenöt éves. A hétköznapjaikra voltunk kiváncsiak, ezért két nappal az előtt látogattunk el a Napraforgó csoportba, hogy október 26-án Snell György esztergom-budapesti segédpüspök jubileumi misét mutatott be náluk.

Ferenc pápa végére ért a keresztény reményről szóló katekézissorozatának. Elmélkedését a 2. oldalon olvashatják.

A bátai Szent Vér-templom Krisztus megváltó szenvedésére és az Oltáriszentségben való jelenlétére irányítja a figyelmet. A kegyhely 1093-as, Szent László nevéhez fűződő alapítása óta az elmúlt évszázadokban zarándokok sokaságát vonzotta magához. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Kaposvári Egyházmegye zarándokai Varga László megyéspüspök vezetésével jártak Bátán, hazánk egyetlen eucharisztikus kegyhelyén. Riportunkat a 3. oldalon olvashatják.

A huszonhét évvel ezelőtt alapított magyar szerzetesrend, a Szent Ferenc Kisnővérei közösség két tagja, Mészáros Judit Ráhel és Szász Csilla Rita a miskolc-mindszenti plébániatemplomban letette örökfogadalmát. A liturgia főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt. Beszámolónkat szintén a 3. oldalon találják.

Tanítás és lélek rovatunkban Fehérváry Jákó bencés szerzetes az elmúlásról, míg Pék Sándor atya az alázatról elmélkedik.

A bor egyszerre szakrális jelentőségű és mindennapjaink része. Úgy gondoltuk, mindkét arcáról a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben tudhatunk meg a legtöbbet, akárcsak arról, milyen a jó misebor: cikkünket az 5. oldalon olvashatják.

Aki megismeri Isten szeretetét, egyetlen dologra vágyik: viszonozni azt – mutatott rá Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban bemutatott szentmisén, melyben áldozópappá szentelte Bellovics Gábor jezsuitát. Beszámolónkat a 6. oldalon találják.

Hírt adunk többek között arról is, hogy október 28-án megújította fogadalmát az újjáalakult Magyar Kolping Szövetség tagsága. Beszámolunk arról is, hogy Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök részt vett a párizsi misszió létrejöttének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A püspök Altöttingben azon a szentmisén is jelen volt, melyet a hetven évvel ezelőtti magyar zarándoklatra emlékezve tartottak.

A kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új tornacsarnokának alapkövét Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg. Hírt adunk arról is, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye családtalálkozót rendezett. Írásainkat a 8. oldalon olvashatják.

A Jézus Isteni Szívéről nevezett Kármelita Nővérek Kongregációja ünnepi szentmisével emlékezett meg október 29-én a budapest-újpest-megyeri Nagyboldogasszony-plébániatemplomban arról, hogy száztíz évvel ezelőtt alapítójuk, Szent Józsefről nevezett Boldog Mária Terézia felkereste őket Magyarországon. A jubileumi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, érsek volt. Beszámolónkat a 9. oldalon olvashatják.

A 11. oldalon írunk a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége által megrendezett Szent László-konferenciáról, valamint itt találják Beran Ferenc morálteológus Európa lelkiségéről szóló írását. A 12. oldalon Romano Guardini teológus boldoggáavatási ügyéről számolunk be.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Móser Zoltán fotóművész a középkori Szent László-ábrázolásokat ismerteti. A budapesti Kálvin téri református templom síremlékeiről a negyedik oldalon olvashatnak.

Kétszáz éve született Arany János. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításán olyan műtárgyakat láthatunk, melyeket a nagy magyar költő munkássága ihletett. Írásunk a hatodik és a hetedik oldalon kapott helyet.

Schmidt Egon ornitológus-szépíró ezúttal a Népliget madarairól mesél.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria