Megjelent a budaörsi Szent Demeter Kórus CD-je

Kultúra – 2017. január 11., szerda | 17:25

A budaörsi Szent Demeter Görögkatolikus Egyházközség tagjaiból álló énekkar friss kiadványa a mai magyar görögkatolikusság zenei kultúráját kívánja bemutatni. A lemezen szereplő művek nagy része magyar kiadásban eddig elérhetetlen volt.

Méltán híres orosz és ukrán zeneszerzők művei mellett magyar zeneszerzők munkáiból is megmutatnak néhányat. Az eredeti, egyházi szláv nyelven fölcsendülő énekek mellett a lemezen megtalálhatóak a magyar nyelvű átiratok, utalva arra a folyamatra, ahogyan az elmúlt két évszázadban a közösség által végzett szertartások szövegében is sor került a „nyelvváltásra”. A görögkatolikus szertartások bizánci eredetét azzal kívánták hangsúlyozni a hanganyag összeállításakor, hogy néhány bizánci-görög eredetű dallam is fölkerült a korongra eredeti és magyar nyelven is.

A kórus 2010-ben alakult a budaörsi Szent Demeter Görögkatolikus Egyházközség tagjaiból. Feladatuknak tekintik, hogy a keleti keresztény egyház liturgikus dallamait népszerűsítsék és a templomi szertartásokon, esküvőkön zenei szolgálatot lássanak el. Az együttes névadója Szent Demeter, a budaörsi görögkatolikus egyházközség védőszentje, akinek nevét az egyházközség épülő temploma is viselni fogja.

Szent Demeter, a keleti egyház egyik legtiszteltebb szentje Sirmiumban (ma: Szávaszentdemeter – Szremszka Mitrovica, Szerbia) született 270-ben. A keresztényüldöző Maximianus keletrómai társcsászár parancsára halt vértanúhalált 306-ban Thesszalonika városában, amelynek védőszentje lett. Magyarországon a kezdetektől fogva mint magyar szentet tisztelték, s nevével még ma is lépten-nyomon találkozunk személy- és helységneveink sorában (gyakran a népies Dömötör formában). Hazai tiszteletét jelzi, hogy a Szent Koronán is szerepel.


Forrás: Hajdúdorogi Egyházmegye, Szent Demeter Kórus

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria