Megjelent a Vigilia augusztusi száma

Kultúra – 2018. augusztus 5., vasárnap | 13:45

A Vigilia ez évi nyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Európa sokáig büszke lehetett a zsidó-keresztény, görög-római talajon kinőtt, a felvilágosodásban megtisztult »európai értékekre«: az igazságosság és a kölcsönös szolidaritás, a másik tisztelete, a gyöngébbek és rászorulók megsegítésének kötelezettségére. Van-e remény arra, hogy ezeket az értékeket tiszteletben tartják a kontinensen?” – teszi fel a kérdést Lukács László főszerkesztő az Érték- vagy érdekközösség? című vezércikkében, amelyben arról elmélkedik, mi lehet összetartó ereje a kisebb és nagyobb közösségeknek.

A folyóirat ezúttal nem tematikus összeállítást közöl, hanem különböző témájú, egymáshoz mégis kapcsolódó tanulmányokat ad közre, így például Papp Miklós: Elbűvöltségből erkölcsösnek lenni. A Hegyi beszéd erkölcsteológiai jelentősége és Szalay Mátyás: Elmélkedés a spirituális boldogságról. Boldogító communio personarum című írását, valamint Szovák Kornél: „Győzelmi koronát nyertünk”. Szent István királlyá avatásának időpontja és Jankovics József: Bethlen Miklós a vallási unióról című elemzését, melyet Bethlen Miklós: A már-már a lelkét kilehelő Erdély halálsikolya című, latin nyelvű politikai kiáltványának magyar fordítása egészít ki.

A Vigilia beszélgetése rovatba Lukács László készített interjút börtönlelkészekkel: Butsy Lajossal (katolikus, Sopronkőhida), Erdélyi Csabával (evangélikus, Budapest), Mészáros Istvánnal (katolikus, Kalocsa), Takács Péterrel (katolikus, Márianosztra) és Vári Krisztinával (evangélikus, Budapest). Az Egyház a világban rovatban Fabiny Tibor Ordass Lajosról (1901–1978), „a mártírsorsú, misztikus lutheránus püspökről” ír.

A lap szépirodalmi részében Iancu Laura és Horkay Hörcher Ferenc versei, Falcsik Mari A prágai csata című novellája és Szemes Péter Utassy József: Betlehem csillaga című drámájáról szóló elemzése olvasható.

A Kritika rovatban Czentnár Simon ír Fabiny Tibor: Az eljövendő árnyékai. A figurális-tipológiai olvasás című könyvéről, a Szemle rovatban pedig a Ferenczi László-emlékkönyv, Horkay Hörcher Ferenc: A szelídek városa, Alice Munro: Ifjúkori barátnőm, Paul Murray OP: A domonkos lelkiség új bora, Szécsi József: A héber nyelv revitalizációja és a Szomjoltók társasága. Művészinterjúk az Új Ember utóbbi másfél évtizedéből című könyvekről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria