Megjelent a Vigilia februári száma

Kultúra – 2018. február 4., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A II. Vatikáni zsinat azt tanította, hogy az egyháznak „az élet minden területén dialógust kell kezdeményeznie minden kereszténnyel, minden vallással, a különböző kultúrákkal, a mai kor emberével. Ígéretesen elindult az ökumenikus dialógus, majd a párbeszéd más vallásokkal és a nem-hívőkkel is. Ki gondolta akkor, hogy fél évszázad múlva ennyire égetővé válik a vallásokkal való párbeszéd abban a világméretű felfordulásban, a »civilizációk összecsapásának« fenyegetettségében, amelyben a különféle vallások és kultúrák is jelentős szerepet kapnak? Ma a vallások közti párbeszéd állítja talán az egyik legnagyobb kihívás elé az egyházat és a teológiát” – írja Lukács László A párbeszéd jegyében című vezércikkében.

A kereszténység és a világvallások című tematikus összeállításban három tanulmány szerepel: Gavin D’Costa: A katolikus vallásteológia. Kérdések és súlypontok, Klaus von Stosch: Mi és a többiek. A kereszténység és a világvallások kapcsolatának új formája, valamint Patsch Ferenc: A vallásközi kapcsolatok a keresztény hit fejlődési modellje szerint. A három tanulmány és a Vigilia beszélgetése rovatban Tanulhatunk-e más vallásoktól? címmel megjelent, a tanulmányok szerzőinek részvételével lezajlott kerekasztal-beszélgetés a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola 2017. november 7-én rendezett tudományos konferenciáján hangzott el.

Az Egyház a világban rovatban Görföl Tibor: A vallásteológia napjainkban című áttekintése olvasható, a Mai meditációkban Lukács László: A hétköznapi misztika felé című írása, a Napjaink rovatban pedig Farkasfalvy Dénes emlékezése: Áldozatának tovább gyümölcsöző öröksége. Brenner János ciszterci rendtársunk vértanúhalálának hatvanadik évfordulóján.

A lap szépirodalmi részében többek között Villányi László, Simek Valéria és Marton Árpád verseit, valamint Kontra Attila: „Különitélet minden éjjel…” A különítélet megközelítései Pilinszky János publicisztikai írásaiban című tanulmányát olvashatjuk.

A Kritika rovatban Gerhard Lohfink: A Názáreti Jézus. Mit akart és ki volt ő? című könyvét Kocsis Imre, John D. Mueller: A közgazdaságtan megváltása. A hiányzó elem újrafelfedezése című munkáját pedig Csaba László elemzi.

A Szemle rovatban egyebek mellett A csend útján. Karthauzi szerzetesek a belső életről; Szivárványbaleset. Kortárs szépírók találkozása Szűcs Attila képeivel és a Piarista evangéliumos könyv 2018 című kiadványokról találunk ismertetéseket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria