Megjelent a Vigilia januári száma

Kultúra – 2016. január 10., vasárnap | 16:10

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A januári Vigilia Új kor hajnalán című vezércikkében Lukács László főszerkesztő rámutat arra, hogy „az emberiség mára fordulóponthoz ért”. A környezetszennyezés, a világszerte dúló háborúk, a népesedési problémák, a javak egyenlőtlen elosztása, a „globális méreteket öltött egyenlőtlenség globális robbanással fenyegeti az emberiséget”. Ezért különösen is fontos, hogy a most indult szentévben „az egyház az irgalmasságot kínálja fel a válaszúthoz érkezett emberiség számára”, amelynek egyetlen életlehetősége a szolidaritás és az irgalom, az „együtt közösen” gondolkodásmód megtanulása az egyéni és csoportos önzés helyett.

A vezércikk után Megbocsátás és ígéret címmel részletet olvashatunk Hannah Arendt politikai filozófus leghíresebb, a közeljövőben magyarul is megjelenő The Human Condition (Az emberi állapot) című művéből. Meggyesi Tamás A hallgatás, avagy a csend szava című esszéjében a hallgatás és a beszéd viszonyáról, a külső és a belső hallgatásról, a valóság „meghallásáról”, Isten és az ima csendjéről elmélkedik, Prohászka László pedig Beck Ö. Fülöp egyházművészeti alkotásait ismerteti tanulmányában.

A folyóirat szépirodalmi részében többek között Iancu Laura, Juhász Anikó és Mohai V. Lajos verseit olvashatjuk, továbbá Nagy J. Endre tanulmányát a népi–urbánus ellentétről Vas István írásai tükrében, Falcsik Mari esszéjét Rejtő Jenőről és Halmai Tamás írását a tavaly elhunyt Fodor Ákos verseiről.

Az Emlékezet és kiengesztelődés rovatban Balogh Gábor a keresztény–zsidó párbeszéd második világháború utáni időszakát, illetve annak egyik fontos állomását, az 1947-ben Svájcban rendezett Seelisbergi Konferenciát ismerteti, majd közreadja a Gondolatok a Seelisbergi Konferencia pontjaihoz című, a római katolikus felfogást tükröző dokumentumot, amelyet Albert István piarista atya írt.

A Szemle rovatban többek között Szabó P. Katalin ismerteti Iancu Laura Míg kabátot cserél Isten című verseskötetét, Rónay László pedig Juhász Ferenc A végtelen tükre című könyvéről írva búcsúzik a december elején elhunyt költőtől.

Vigilia Szerkesztősége / Magyar Kurír